Yeni dönemde Zarrab ve Zencanilere yer yok

İran, bir dönem Türkiye ile ticarette kilit isim olarak görev yapan Zarrab ve Zencani için, “Şeffaflaşıyoruz, bu isimler artık silinecek” yorumunu yaptı...
17 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kilit ismi olan ve geçen hafta ABD’de “İran’a uygulanan yaptırımların etrafından dolanmak” suçuyla tutuklanan İran asıllı Reza Zarrab’a, İran sahip çıkmadı.

Türk- İran İş Konseyi İran Ülke Başkanı Reza Kami, Türkiye ve İran arasındaki ticaretin 2 yıl içinde 30 milyar dolara çıkacağına dikkat çekerek, ambargoların kalkmasıyla birlikte şeffaflaşma sürecine girdiklerini açıkladı. Bu dönemde, Zarrab gibi isimlerin de iş dünyasından silineceğini açıklayan Kami, “İran’da bir söz vardır. Kavun yiyen kabuğunda kaymayı göze alır. Zarrab, var olan boşluğu suiistimal etmiş ve kullanmışsa onun şahsi meselesidir ve sonuçlarına da katlanmak zorundadır” değerlendirmesini yaptı.

DAVA ŞAHSİ BİR DURUM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Reza Bey’in avukatları gerekli cevabı gerekli şekilde vereceklerdir” yorumunu yaptığı dava ile ilgili Kami ise “Şahsi bir mesele” diye konuştu. Zarrab’ın Türkiye ve İran arasındaki ilişkileri etkileyecek kadar önemli olmadığını anlatan Kami şunları söyledi:
“Türkiye ile ilişkilendirilen tutuklanma süreci olağanüstü zamanların bir sonucudur. Ben bu yaşananları balona benzetiyorum. Bir taraftan sıkılmış diğer yandan bir şişkinlik yaratılmış. Ama şu anda o durumlar geçti. Artık normal bir süreç yaşıyoruz.”

SUİSTİMALLER ÖNLENECEK

Kami, İran’da idam cezasına çarptırılan Babek Zencani ve Reza Zarrab gibi ‘kaçamaklara’ yeni dönemde artık yer olmayacağını ve bir özelleştirme sürecine girdiklerini söyledi. “Devlet özelleştirmeyi tamamladığında, müdahalesi az olduğunda herhangi bir suistimal yaşanmayacak ve bu tarz konular gündeme gelmeyecek” diye konuşan Kami, İran’ın farklı bölgelerine yönelik özel projeler geliştirildiğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE EKTİĞİNİ BİÇECEK

Reza Kami, ambargo sonrası İran’ın dışa açılmak için liberalleşen ekonomisinde Türkiye’nin öne çıkacağına vurgu yaptı. Türkiye’nin ambargo ve zor zamanlarında İran’ın yanında olduğunu aktaran Kami, iki ülke işadamlarına “ortak iş kurun” çağrısı yaptı. Kami, özellikle Irak ve Suriye’nin şu anki durumu düşünüldüğünde iki ülke arasındaki ilişkilerin de büyük önem kazandığını belirterek şöyle devam etti:

“İran ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler 1 milyar dolardan 2012 yılında 22 milyar dolara ulaştı. Ticaretin 2 yıl içinde 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Şu anki rahat koşullara bakıldığında bu hedefin daha da aşılması mümkün. Türk firmaları İran’a uzun vadeli yatırım yapmalı. Bu da işbirliği ile olabilir.”

Kaynak: sozcu.com.tr / Saime Beşçı

    :

    :

    :

    :

    "Yeni dönemde Zarrab ve Zencanilere yer yok" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete