close

​Yandaş memura torpil ayarı

Kamuya personel alımında torpil iddialarını destekleyen bir haber de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldi.
Açılan 75 milli eğitim uzmanlığı pozisyonu için istenen şartlar adeta ‘kişiye özel kadro’ tabirini hatırlatıyor. Yürürlükteki yönetmelik yabancı dil için en az 70 puan şartını ararken, söz konusu kadroya başvurularda 30 puan yeterli sayıldı. Üstelik adaylar sadece sözlü sınava tabi tutulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz günlerde 75 ‘Milli Eğitim Uzmanı' alınacağını duyurdu. Ancak yayımlanan kılavuzda adeta kişiye özel kadroyu andıran kriterler yer aldı. Alınacak personel için Yabancı Dil Sınavı'ndan (YDS) en az 30 almak ve KPDS puanı yeterli görüldü. Üstelik alımın, sadece sözlü sınavla yapılacağı açıklandı. Yönetmeliğe göre uzman yardımcılığından uzman kadrosuna geçişte yabancı dil seviyesi için en az 70 puan şartı aranıyor.

EĞİTİM SENDİKALARINDAN TEPKİ GELDİ

MEB'in adeta torpile kapı aralayan uygulamasına eğitim sendikalarından tepki geldi. 22 Şubat'ta başvuru süresi sona eren uzman alımı için normalde uygulanması gereken bazı şartların göz ardı edildiğini belirten sendika temsilcileri, hukuksuz alımın durdurulmasını istedi. İlan süresinin çok kısıtlı olmasından dolayı birçok kişi başvuru yapamamaktan şikâyetçi oldu.

Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası Genel Başkanı Nermin Taşçıoğlu, kılavuzun Anayasa ve normlara aykırı olduğunu ve bu haliyle uygulanması durumunda mağduriyetler oluşturacağını vurguladı. Kılavuzun uzman yardımcılığı için değil, doğrudan 75 uzman kadrosunun alımı için yayımlandığına dikkat çeken Taşçıoğlu,

“Kılavuzda 75 kişi için öngörülen sınav koşulları incelendiğinde kamuoyunda bu 75 kişinin neredeyse isim isim önceden saptandığı, ‘sınav' olarak açıklanan işlemlerin ise yapılan işe yasal zemin hazırlama gayreti olduğu algısı oluşmuştur.” şeklinde konuştu.

"KİŞİYE ÖZEL ADRESE TESLİM TORPİL"

Aktif Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Hayati Durmuş ise kişiye özel, adrese teslim alım yapılmak istendiğini kaydetti. Durmuş, “MEB, kriz çıkacağını bile bile risk almaya devam ediyor. Yönetmeliklere aykırı işlemler içeren bu kılavuzla yapılacak atamaların açtığımız dava ile çok kısa bir sürede mahkeme tarafından iptal edileceği kuvvetle muhtemeldir.” dedi.

Öte yandan daha önce kurumda göreve başlamış uzman yardımcılarının da MEB'in bu politikasını eleştirdiği ve rahatsızlık duyduğu öğrenildi. MEB, ilk kez 2013 yılında uzman yardımcısı alımı gerçekleştirdi. Yönetmeliğe göre uzman yardımcılığı süresi en az 3 yıl, bu sürenin sonunda tezi kabul edilen yardımcılar yeterlilik sınavını da başarıyla geçerse uzmanlık kadrosuna atanabiliyor

Bakanlık, Yabancı Dil Sınavı'ndan (YDS) 30 puan ve üstü alan adaylar arasından doğrudan sözlü sınavla atama yapabilecek.

MEB AÇIKLAMA YAPTI

Taraf gazetesinin dün birinci sayfadan verdiği, ‘MEB'de KPSS'siz uzman alımı' başlıklı haber üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yaptı. Haberin kamuoyunda yanlış algı oluşturmaya yönelik olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Millî Eğitim Uzmanlığı sözlü sınavı ilk defa devlet memurluğuna alınacaklar kapsamında yapılmamakta olup meslekte adaylık dahil başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 5 yıl hizmeti bulunmak şartı aranmaktadır. Dil puanı taban puan belirlemesi çalışmalarında, bazı alanlarda yüksek dil puanı karşılanamayacağı anlaşıldığından, dil puanı düzeyi 30 (otuz) olarak belirlenmiştir. 30 dil puanı sadece müracaat şartı olup dil puanı en yüksek olan adaydan başlanarak sıralama yapılmıştır.”

Kaynak: Zaman Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Yandaş memura torpil ayarı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete