Twitter kararı Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesi’nin, sosyal medya platformu Twitter'a erişim engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ve bu kararın kaldırılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi’nin, sosyal medya platformu Twitter'a erişim engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ve bu kararın kaldırılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

KARAR, TİB VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA GÖNDERİLECEK

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre AYM,  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Twitter’a erişimi engellemesinin, anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi ve engellemenin kaldırılması için kararın TİB ve Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme'nin kararı dün açıklanmıştı. TİB, çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları Twitter'ın dikkate almadığı gerekçesiyle, 20 Mart'ta Twitter'a erişimi engellemişti.

"SINIRLAMANIN HEMEN KALDIRILMASI BİR ZORUNLULUKTUR"

AYM kararında, Barolar Birliği'nin İdare Mahkemesinde açtığı davada alınan yürütmeyi durdurma kararına da atıfta bulunularak, "Yargı kararının icaplarına göre gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olan idarece anılan internet sitesinin bu konudaki mahkeme kararına rağmen erişime açılmadığı anlaşılmaktadır. TİB tarafından anılan sitenin derhal erişime açılmaması nedeniyle bu yükümlülüğün yerine getirilmediği anlaşılmaktadır" denildi.

Kararda ayrıca, "Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan bir sosyal paylaşım sitesine erişimin engellenmesinin bu kişilerin demokratik toplumun temellerinden olan ifade özgürlüğünü sınırlayıcı etkisi dikkate alındığında, bu tür sınırlamaların hukuka uygunluğunun acilen denetlenmesi ve hukuka aykırılık tespiti halinde sınırlamanın hemen kaldırılması demokratik hukuk devleti ilkesinden kaynaklanan bir zorunluluk olduğu" görüşlerine de yer verildi. Kararın yayımlanmasının ardından TİB ve BTK'nın bu kararla ilgili değerlendirme yapması bekleniyor.


    :

    :

    :

    :

    "Twitter kararı Resmi Gazete'de" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ