Rusya'da Türkiye'yle ilgili yeni anket sonuçları

Vladimir Putin, tam 32 yıl aradan sonra, Moskova'dan Ankara'ya resmi ziyaretle giden ilk devlet başkanı olarak ayak bastığında yıl 2004 idi.
İkili ilişkilerde uçak krizine kadar kesintisiz süren bahar havasının miladı sayılan o geziden önce Rusya'da yapılan bir ankette halka, "Türkiye sizce Rusya için neyi temsil ediyor?" diye sorulmuştu.

Devlet kontrolündeki VTsIOM kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anketten çıkan sonuç iyimserlik aşılıyordu:

Henüz iyi ilişkilere doğru ilk ürkek adımların atıldığı o yıl bile katılımcıların yüzde 19'u Türkiye için ''dost'', yüzde 44'ü ''partner'', yüzde 15'i ''rakip'' demişti.

Türkiye'yi "düşman" sayanların oranı sadece yüzde 12'ydi.

Aradan geçen 10 yılı aşkın sürede, ilişkiler uçak kriziyle deprem yaşayana kadar Rusların özellikle turizm sayesinde Türkiye'ye dair ilgisi, bilgisi kesinlikle; sevgisi de yüksek olasılıkla artmıştı.

İlişkilerin zirve yaptığı dönemde yapılmış ayrıntılı bir anket olmasa da, Türkiye'yi dost ya da partner görenlerin oranının daha da yükseldiğine kuşku yoktu.

Uçak ile birlikte Türkiye'ye sempati düştü

Geçen yılın 24 Kasım sabahı Türk F-16'ların Rus Su-24 jetini Suriye sınırı yakınında hava ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürmesi ardından durum hızla tersine döndü.

Türkiye'yle savaş riskini Rus uzmanlar nasıl değerlendiriyor?

Özellikle iki ülkede de medyanın hükümeti desteleyen kesiminin diğer ülke aleyhinde yoğunlaştırdığı haberler, halkın karşılıklı bakışını da olumsuz etkiledi.

Bu sabah açıklanan son VTsIOM anketi, katılımcıların yüzde 63'ünün Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karşı çıktığını gösterdi.

"Yaptırımlar tümüyle kaldırılsın" diyenlerin oranı yüzde 21.

Diğer yandan yüzde 78'lik bir kitle, "Türkiye düşürülen uçak yüzünden resmen özür dilemediği sürece herhangi bir uzlaşmaya gidilmemeli" diye düşünüyor.

"Türkiye ile eski ilişkiler yeniden başlasın" diyenler ise yüzde 11'de kalıyor.

Halkın yüzde 54'ü yaptırımlardan Türkiye'nin daha fazla zarar gördüğünü düşünüyor.

"İki taraf da aynı şekilde zarar gördü" diyenler yüzde 35 oranında. Sadece yüzde 3'lük bir kesim "Rusya daha fazla zarar gördü" diyor.

Kaynak: BBC Türkçe / Suat Taşpınar

    :

    :

    :

    :

    "Rusya'da Türkiye'yle ilgili yeni anket sonuçları" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete