Rus uçağını düşürecek kadar delikanlıysan...

Türkiye, YPG'yi tanklarla vurup, ne kadar zaiyat olduğuna dair ise bilgisi olmadığını açıklarken; Esad, Rusya, YPG ve ABD ateşkes hazırlığında...
KARŞI GAZETE | ANALİZ

TAM ATEŞKES BAŞLAYACAK, TÜRKİYE SALDIRIYA GEÇTİ!


Tarih şöyle tekerrür eder: Bir ülkeyi bölmek için mezhepsel yapısına ve etnik kökenlere bakılır.

Bugün Suriye'nin gelecekte alacağı konumu öngörmek için Irak, çok güzel bir örnek... Irak, Saddam sonrasında üç bölgeye ayrılmıştı...  Kürt, Sünni ve Şii bölgesi... Irak'ın oluşumunda en fazla zarar gören ülkelerden biri Türkiye olmuştu... Neden? Yurt içinde de uzantıları bulunan bölücü terör örgütünü de destekleyen bir yapı oluşmuş,  kuzeyde Kürt Hükümeti kurulmuştu... Ayrıca savaş döneminde çok sayıda Iraklı göçmen Türkiye'ye geldi. Çoğu sınırlara yakın yerlere yerleşti. Oraların demografik yapısı değişti, nüfusu arttı.

Türkiye ise Suriye politikasında yaptığı stratejik hatayı, şimdi YPG'yi bombalama manevrası ile düzeltmeye çalıyor.

SURİYE 3 PARÇAYA BÖLÜNÜYOR...

Suriye ile yaşananlar Irak'ı hatırlatıyor... Ancak Irak ile Suriye arasında çok büyük fark var. Çünkü büyük oyuncular değişti... Bu kez oyuna iki farklı kutbu temsil eden  en büyükler  girdi. Irak'ta AB, İngiltere, Fransa, ABD, Kanada gibi ülkeler söz sahibi iken yani Çin ve Rusya müdahil değilken; Suriye'de oyuncular çok farklı. Bu kez Rusya, İran ve Çin gibi farklı kutuplardaki ülkeler esas oğlan gibi oyuna katıldılar.

Irak'ta yaşananlar, Suriye'de yaşanacak...  Suriye'de şu anda mezhep ve etnik köken olarak üç farklı grup bulunuyor.

-Birinci grup Şii grup denilen Esad'ın grubu. Genelde Akdeniz kıyısına yakın bölgede bulunuyorlar. Bu grup, Rusya, İran ve Çin tarafından destekleniyor.

-İkinci grup, Sünniler. Sünni grup Esad muhaliflerinden oluşuyor ve iki Sünni ülke olan Türkiye ve Ürdün sınırında yerleşmiş durumda. Bu  iki ülke de onları destekliyor.  Bu grupların hamileri Sünni  İslam dünyası ve Türkiye. Sünni  İslam dünyasında esas oyuncu ekonomik gücü nedeniyle  Suudi Arabistan.

- Üçüncü grup ise mezhepsel değil, etnik olarak ortaya çıkmış durumda. Kürt bölgesi. Kürtlerin hamisi ise  aynı Irak'ta olduğu gibi ABD.

Eğer bugün Suriye'nin büyük bölümünde etkin olan  IŞİD olmasaydı ülkenin bölünmesi çoktan gerçekleşmiş ve üç bölgeli Suriye kurulmuştu. Şu an bu planın önündeki en büyük engel IŞİD. IŞİD, yoğun olarak Rusya, İran ve diğer Şii  ülkeler tarafından yok edilmeye çalışılırken; birtakım aşırı dinci Sünni ülkeler tarafından ise -sempatiyle bakılmasa ve desteklenmese de- IŞİD'e karşı bir reaksiyon da gösterilmemekte.

IŞİD SORUNU ÇÖZÜLÜNCE, BÖLÜNME GERÇEKLEŞECEK

IŞİD sorununun çözülmesi halinde Suriye'deki bölünme kısa sürede gerçekleşecek... IŞİD sorununu çözmek için ise büyük oyuncular Rusya, ABD, İran gibi ülkelerin ortak bir noktada buluşma ihtiyacı var..

SURİYE'DE ATEŞKES ÇOK YAKINDA...

Bu buluşmada ilk adım ise ateşkesin sağlanması olacak... Nitekim bu anlaşma muhtemelen bu hafta içinde sağlanacak. Ateşkes konusunda Rusya ve ABD'nin anlaşmak üzere olduğunu görüyoruz. Ateşkesten sonra ise bu ülkeler için  tek düşman kalacak: IŞİD.

Türkiye için ortadaki düşman ise yanıbaşında beliren ve yurt içinde uzantıları olan YPG yani Kürt  bölgesi olacaktır.

SUUDİ ARABİSTAN UÇAKLARI NEDEN GELDİ?

Suudi uçaklarının İncirlik Hava Üssü'ne gönderilmesinin ana sebebi ise bu bölünmeden Sünnilere düşecek payın mümkün olduğunca büyütülmesi, Sünnilerin etkinliğinin artırılması ve Suudi Arabistan'ın Sünni  dünyasını temsilen bölgede bulunarak Suriye son halini alırken Sünnİ dünyasının mutlu olmasının sağlanması...

GÖÇMEN SORUNU EKONOMİK DEĞİL, DEMOGRAFİK

Suriye'nin bölünmesinden en büyük zararı kim görecek? Türkiye... Sayıları 4 milyona ulaşan göçmenler nedeniyle Türkiye zaten göreceği zararı gördü... AB ülkeleri ise öngörülü davranıp, göçmenleri para karşılığı geriye göndermeye başladı. Şu anda ekonomik sorun gibi görünen göç olayı, ileride Türkiye için demografik yapıyı etkileyecek büyük bir sorun haline dönüşecek.

BİRLEŞİK KÜRDİSTAN GELİYOR...

İkinci sorun ise  Suriye'nin kuzeyinde oluşacak Kürt bölgesinin, yakın vadede kuzey Irak Kürt Hükümeti ile birleşmesi; Irak ve Suriye'de Birleşik bir Kürdistan kurulması safhası olacak... Bu yapı, Türkiye'deki terör örgütünü de güneyde bir devlet etkinliği kalmadığı için, güçlü hale getirecek. İleride Türkiye'nin güneyi ile Irak ve Suriye'nin kuzeyinin birleşmesi için önemli bir adım atılacak... Güneydoğu'daki Kürtler cesaretlenecek ve birleşme kaçınılmaz hale gelmeye başlayacak.

Suriye'nin devlet halinde kalması Türkiye için çok büyük bir avantaj iken, bugünlere gelinmesine seyirci kalınması Türkiye'nin en büyük stratejik hatası olmuştur. Bu aşamada YPG'ye tanklarla ateş etmek taktik manevradır. Ancak stratejide yapılan büyük hatayı ortadan kaldırmaz.

YPG NEDEN UÇAKLA DEĞİL DE TANKLARLA VURULUYOR?

Rus uçağını düşerecek kadar delikanlı olan Türkiye,  neden YPG'yi  uçaklarla değil de tanklarla vuruyor? Hatta ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "bizde can kaybı yok, karşı tarafı bilmiyoruz..." açıklamasıyla şaşırtıyor... Demek ki Türk uçakları artık Suriye'ye giremiyor... Orada artık Rusya var hava sahasını artık Türkiye kullanamıyor!  Ruslar, düşürülen uçağın intikamını almak için bekliyor...

karsigazete.com.tr
 

    :

    :

    :

    :

    "Rus uçağını düşürecek kadar delikanlıysan..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete