​RTÜK Erdoğan için başlık önerdi

Haberi "Diktatör Yargıda” başlığıyla veren CNN Türk’e ceza vermeyen RTÜK, kanala haber için başlık önerdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisi hakkında “Diktatör bozuntusu” diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na açtığı davayı “Diktatör’ Yargıda” başlığıyla veren CNN Türk’e ceza çıkmadı. Ancak, CNN Türk’e ceza isteyen RTÜK uzmanları, haberin başlığını beğenmeyerek ‘hangi başlıkları atması gerektiği’ konusunda ders verdiler. RTÜK uzmanlarına göre o haber, “Diktatör Nitelemesi Yargıda” şeklinde verilmeliydi. Üst Kurul ise, haberin bu şekilde vermesini ihlalden saymadı. Karar, AKP’li 4 üyenin karşı oyuna rağmen alındı.

Dosyayla ilgili hazırlanan İzleme ve Değerlendirme Dairesi raporunda, haberin bu şekilde verilmesine ceza kesilmesi istendi. Uzmanlar, haberin “dilin düzeysiz kullanılması”ndan dolayı cezalandırılmasını isterken İzleme Dairesi, “tek yanlı haber yapmak”tan ceza talebinde bulundu.

“ŞU BAŞLIK OLSAYDI İYİYDİ”

“Diktatör’ Yargıda” başlığının iki farklı anlam içerdiğini öne süren daire, şu ilginç değerlendirmeyi yaptı:

“Bu anlamlardan ilki, ‘Cumhurbaşkanı kendisine yöneltilen diktatör nitelemesini yargıya taşıdı’ şeklindeki anlamlandırmadır. İkinci anlamı ise ‘Diktatör Cumhurbaşkanı yargıya başvurdu’ şeklindeki anlamlandırmadır ki böyle bir anlamlandırma aynı zamanda Cumhurbaşkanı’na dönük hakaret ifadesi de içermektedir. ( ‘Diktatör’ Yargıda) şeklinde tasarlanmış bir alt yazı metninin izleyici kitlede anlam karmaşasına yol açmadan anlaşılabilmesi için (‘Diktatör’ Yakıştırması/Nitelemesi/İfadesi Yargıda) şeklinde bir tasarım içermesi gerekmektedir ki bu tarz bir altyazı metni haberin geneliyle bir bütünlük arz etmektedir.”

RTÜK İzleme Dairesi, bu haberi “Tek yanlı haber yapılmış. Kanaat oluşumu engellenmiş” gerekçeleriyle cezalandırılmasını istedi.

Ancak RTÜK Üst Kurulu, haberin herhangi bir yayın ihlali içermediğini kararlaştırdı. AKP’li 4 üyenin muhalif şerhi ve oy çokluğuyla CNN Türk’e “Diktatör” cezası verilmedi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​RTÜK Erdoğan için başlık önerdi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete