Mahkemeden dönen internet ve geri çekilen Üniversite teklifi geri geldi!

AKP ne mahkemeden dönen internet erişimi yasağı ne de Genel Kurul aşamasında geri çekilen Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurma konusunda geri atmıyor... Tartışmalı bu düzenlemelere bir de Yeşilay ve Kızılay'a arazi tahsisi ile kaynak aktarımı eklendi!
KARŞI GAZETE | ANKARA

MUHALEFET "BİZİ ALDATTINIZ"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşmeleri başlayan AKP'nin yeni torba yasa teklifinin görüşmeleri geçen hafta “Sağlık Bilimleri Üniversitesi” kurulmasına ilişkin düzenlemenin anayasaya aykırılığı iddiası nedeniyle ertelenmişti. 

Daha önce de Genel Kurul aşamasına gelen ancak görüşmeleri uzatacağı endişesi ile geri çekilen teklifte bu kez ısrar ediliyor. 

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ'NDE İKİNCİ GİRİŞİM!

Tasarıya göre, bu üniversite tıp fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi ve sağlık bilimleri enstitüsünden oluşacak. Üniversite İstanbul’da kurulacak. Kamu üniversitesi olacak ama vakıf üniversitesi gibi mütevelli heyet ile yönetilecek. Mütevelli heyette sağlık bakanı, sağlık bakanı müsteşarı, rektör, bakanın seçeceği bir üye, Yükseköğretim Kurulu’nun seçeceği bir üye bulunacak, mütevelli heyetin başkanı Sağlık Bakanı olacak. Mütevelli heyetin üç üyesi tamamen bakanlığın denetiminde, başkan da  bakanın kendisi. Bu nedenlerle tasarı muhalefet tarafından üniversite ruhuna, özerkliğine, akademik bağımsızlığa taban tabana zıt bir yapılanma olarak görülüyor. 

İNTERNET YASAĞINDA ÜÇÜNCÜ DENEME!

Torba teklif aynı zamanda  internete sansür düzenlemesini de bir yıl içinde üçüncü kez gündeme getiriyor. Teklife göre; sadece mahkeme kararı ile uygulanabilen içerik çıkarma yetkisi  doğrudan Başbakan ya da ilgili bakanlıklara bırakılıyor. 

İNTERNETİN FİŞİ, BAŞBAKAN'IN ELİNDE

Başbakanlık, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebepleri kapsamında geçikmesinde sakınca bulunan hallerde internet sitelerine erişim engelleme ya da içerik çıkarma kararı alabilecek. Başbakanlığın ya da ilgili bakanlıkların aldığı sansür kararı TİB’e iletilecek. TİB’de bu kararı dört saat içinde yerine getirecek. 

YEŞİLAY'IN YÖNETİMİNDE KİM VAR?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu  Yeşilay ile  Kızılay’a vergi istisnası, kamu kurumlarına ait taşınmazların 49 yıllığına bedelsiz tahsisi ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden 15 milyon TL  ödenek aktarılmasına ilişkin  düzenlemelerin de yer aldığı  paketin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet, düzenlemenin alt komisyona sevkini istese de iktidar bunu kabul etmedi. 

ATICI: ”BİZİ ALDATTILAR"

Aytuğ Atıcı - CHP Mersin Milletvekili 

"Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne ilişkin maddeler derhal geri çekilmelidir.   Bizim daha önce Genel Kurul aşamasında önergelerimizi çekmemiz, Anayasa Mahkemesi'ne gitmememiz bu düzenlemenin geri çekilmesi konusunda Bakan'ın verdiği söz nedeniyleydi... Şimdi yine getirdiniz!"

ÇETİN: ”ERDOĞAN'IN KIZININ VAKFINA KAYNAK VE ARAZİ”

İzzet Çetin- CHP Ankara Milletvekili

"18 kanun, 6 KHK'da değişiklik yapıyor bu düzenleme. Yeşilay derken, Cumhurbaşkanı'nın oğlunun kızının yönetimde olduğu Yeşilay varken, bir de vakfı kuruluyor ...

TÜRGEV , bize arazi tahsis edin yazısı yazmış. Yeşilay Vakfı da aynı yöntemle gelecek.  Başta Mısır çarşısı gibi tarihi değerlerin bu vakıflara aktarılmasının yolu açılıyor. "

SEÇER: ”ZATEN YEŞİLAY'A PARA AKTARILIYORDU..."

Vahap Seçer - CHP Mersin Milletvekili 

"Yeşilay Derneği var, cemiyeti var, vakfı var. Cemiyetin, yönetim kurulu üyeleri kim? Bunları öğrenmek istiyoruz. Benim anlamadığım, neden Sağlık Bakanlığı bütçesinden Yeşilay Cemiyeti'ne para aktarımı yapılabilirken, Vakfı'na da  para aktarma düzenlemesi yapılmak isteniyor?"

Erkan Akçay - MHP Manisa Milletvekili

"Neden tasarı değil, teklif olarak getiriliyor? Dünyada bu uygulamanın örneği var mıdır? Deneme tahtası gibi düzenliyorlar.  Hükümetin üniversite kurması, yöneticilerini filan belirlemesi... O zaman tüm üniversiteler, Hükümetin üniversiteleri haline getirilsin. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı Üniversitesi olmuş...."


Burcu Oral Evren| KARSİGAZETE.COM







    :

    :

    :

    :

    "Mahkemeden dönen internet ve geri çekilen Üniversite teklifi geri geldi!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete