İÜ'de ‘VİP mezuniyet’ skandalında kimlerin isimleri var?

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, usülsüz kayıt skandalıyla ilgili ikinci açıklamayı yaptı. Usulsüzlüğe adı karışan öğrenci sayısı 215’ten 321’e çıktı.
Çoğu AKP iktidarına yakın isimlerin çocuklarından oluşan 450 ön lisans öğrencisinin usulsüz ve sınavsız olarak lisans programlarına kaydedilmesi skandalıyla ilgili tartışma büyüyor.

Cuma akşamı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) 450 değil 513 öğrencinin ön lisanstan lisans bölümlerine sınavsız kayıt yaptırdığını belirtmişti. 215’inin ikinci dönem kayıtlarının yenilenmediği aktarılmıştı.

Bugün'ün gündeme getirdiği olay için pazartesi günü AUZEF ikinci açıklama yaptı. Önceki açıklamayı kaldırılarak daha geniş bir metin yayınlandı.

Kaydı yenilenmeyen 215 kişiye ek 106 öğrencinin daha usulsüz kayıt yaptırdığının tespit edildiği bildirildi. Geriye kalan 192 öğrenciyle ilgili incelemenin sürdüğü kaydedildi.  

TAAHHÜT VERDİLER

AUZEF, fakültede eğitim gören 21 bin 295 kişinin ikinci diploma kapsamında sınavsız ve kontenjan sınırlaması olmadan kaydolan öğrenciler olduğunu belirtti.

Kayıtların online olarak öğrenciler tarafından yapıldığı aktarılan açıklamada öğrencilerin kayıt işlemlerini kendi beyan ve istekleri ile tamamladığı kaydedildi.

Online kayıtların kesin olmadığı öğrencilerin tüm belgelerini fakülteye postayla ya da elden teslim etmek zorunda olduklarına işaret edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Eksik veya yanlış bilgi olduğunda da her türlü haklarından feragat edeceklerine dair kayıt anında taahhüt vermektedirler. Yaklaşık 40.000 yeni öğrencinin kayıt evrakları eğitim döneminin başlaması ile beraber kargo ile elimize ulaşmış ve eğitim döneminin başından beri incelenmeye alınmıştır.

Bu inceleme sonucunda 21.295 ikinci diploma öğrencisinden bazılarının, ön lisans mezunu olarak lisans programlarına yanlış bilgi ile online kayıt yaptırdıkları 15 Eylül 2014 tarihinde tarafımızdan tespit edilmiştir. Konu ile ilgili incelemelerin detaylandırılması sonucunda 11 Kasım 2014 tarihinde resmî olarak işlem başlatılmıştır.”


"ÇALIŞMA BAŞLATTIK"

Kesin usul ve belge hatası yaptığı tespit edilen 9 kişinin ikinci diploma kayıtlarının başlangıçta silindiği belirtilen açıklamada, “Bu kişilerden 215’inin ikinci dönem kaydı yenilenmemiştir.

106'sının da kayıt hakkının olmadığı önceden kesin tespit edilmiş olup resmi işlemleri devam etmektedir.


Eğitim öğretim yılının ortasında olduğumuz bu tarihlerde işlemler henüz kesinleştirilmemiş ve bu tür belge veya bilgi hatası yapan öğrencilere kesin kayıt hakkı verilmemiştir” denildi.

513 öğrenciden geriye kalan 192 kişinin de usulsüz kayıt dosyalarının inceleme ve karar aşamasında olduğu haber çıkmadan önce bu yönde çalışmaların başlatıldığı ifade edildi.

5 İRANLI ÖĞRENCİ

Açıklamada İranlı öğrenci iddiasına da değinildi. “İranlı öğrenci sayısı 5 adet olup YÖS kapsamında gelen öğrencilerdir” bilgisi verildi.

USULSÜZ KAYITLAR VE SİYASİ YAKINLARI

Ön lisans öğrencisi olup da alanı dışında, lisans programına sınavsız ve usulsüz kayıt yaptıranlar arasında çok sayıda AKP’li yakını bulunuyor.

İşte o isimlerden sadece bazıları:

- AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun yeğeni Ufkay Reis, Tarım Makineleri’nden Tarih’e

- AKP Kadın Kolları MKYK üyesi Nurcan Ünsal’ın yakını Emine Uygur, Mimari Dekoratif Sanatlar’dan Sosyoloji’ye 

- AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Öztürk Oran’ın kardeşi Tacettin Oran, Makine Resim ve Konstrüksiyon’dan İşletme’ye 

- AKP Elazığ İl  yönetim kurulu üyesi Mehmet Kutlu’nun yeğeni Ahmet Kutlu, Optisyenlik’ten İşletme’ye 

- AKP Diyarbakır Silvan İlçe Yönetim kurulu üyesi M. Zeki Yaşa’nın yeğeni Selman Bodakçi, Bahçe Bitkileri’nden Sosyoloji’ye 

- AKP Zonguldak eski Milletvekili Polat Türkmen’in yakını Murat Özdağ, İnşaat Teknolojisi’nden İşletme’ye.­­

BUGÜN DUYURDU

Usulsüz kayıt iddiasını Bugün gündeme getirdi. 4 yıllık lisans mezunu ya da lisans öğrencilerinin başvurabileceği lisans programlarına şartları taşımayan ön lisans öğrencileri sınavsız alınmıştı. Yönetmeliğe göre 2 yıllık ön lisans mezunları ancak alanlarındaki lisans bölümüne sınavsız alınıyor.

Kaynak: www.bugun.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "İÜ'de ‘VİP mezuniyet’ skandalında kimlerin isimleri var?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete