'Hırsız-katil Erdoğan' demek haktır, ceza verilemez!'

"Hırsız-katil Erdoğan" sloganı yüzünden bugüne kadar onlarca dava açıldı. Slogan hakkında bir emsal karar da Çanakkale'den geldi; "Hırsız-katil Erdoğan" demek artık suç değil!
Çanakkale'de "Hırsız-katil Erdoğan" dediği için tutuklanan bir yurttaşa destek eyleminde aynı sloganı attığı için "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten yargılanan Komünist Parti üyesi hakkında beraat kararı verildi. Beraat kararını gerekçe olarak Türk Ceza Kanunu'nun 26/1 sayılı maddesini gösteren Mahkeme, "Hırsız-Katil Erdoğan" sloganı atmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez" dedi.

'BU, 2. EMSAL KARAR'

Bu, yüzlerce kişinin yargılanmasına, onlarca yurttaşınsa hüküm giymesine neden olan suçlama hakkında ikinci emsal karar. Daha önce de Sinop'ta 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamını protesto eden 6 eylemciye açılan davada aynı kadar verilmiş; Mahkeme, "Hırsız-Katil Erdoğan" sloganı attığı için "Cumhurbaşkanına hakaret" ettiği gerekçesiyle yargılanan 6 kişiyi beraat ettirmişti. 


Çanakkale'de görülen "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davasının geçmişi de hayli ilginç. Komünist Parti üyesi, daha önce "Hırsız-katil Erdoğan" sloganı attığı için tutuklanan yurttaşa destek eyleminde aynı sloganı attığı için yargılanıyordu. 

CESUR SAVUNMA: SLOGANLARI BEN ATTIRDIM!

Yargılanan eylemci ifadesinde, "Ben Komünist Parti üyesiyim. Biz o gün Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yapılan tutuklamaları protesto etmek için toplanmıştık. Bahsi geçen sloganları ve başka bir takım sloganları attırdım. Hırsız dememin nedeni 17-25 Aralık soruşturmalarından dolayıdır. Katil dememin sebebi ise Haziran Direnişi'nde ve Soma'da ölen insanlardan dolayıdır" dedi. KP Üyesi, Erdoğan için, "Hal ve tavırlarından dolayı öyle nitelendirdiğimiz için de 'diktatör' dedim. Ben hakaret ettiğimi düşünmüyorum. Demokratik hakkımı, ifade özgürlüğü hakkımı kullandım" diye konuştu. 

'HAKKINI KULLANAN KİŞİYE CEZA VERİLEMEZ'

Davayı karara bağlayan Mahkeme, Komünist Parti üyesi eylemcinin beraatine hükmetti. Mahkeme karara gerekçe olarak, Türk Ceza Kanunu'nun 26/1 sayılı maddesini gösterdi. Bu madde, "Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez" diyor. Yani "Hırsız-katil Erdoğan" sloganı bir kez daha "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirmiş oldu.

Kaynak: haber.sol.org / Serdar Nazım

Fotoğraf: bobiler.org

    :

    :

    :

    :

    "'Hırsız-katil Erdoğan' demek haktır, ceza verilemez!'" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete