Erken seçim kararı Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir!

AKP'nin erken seçim kararı, Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.
KARŞI GAZETE | ANKARA

"ANAYASA KOMİSYONU'NDA GÖRÜŞÜLMEDEN MECLİS SEÇİM KARARI ALAMAZ"

Koalisyon kurulamaması halinde, AKP'nin 'azınlık ya da seçim'  hükümeti kurulmadan mevcut hükümet ile seçime gitme planına  CHP ve HDP'den itiraz geldi.

Meclis'in erken seçim kararını alması için İçtüzük gereği  önce Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiği uyarısı yapan her iki partinin Grup Başkanvekilleri, Anayasa Mahkemesi'ni işaret etti.

CHP, ERKEN SEÇİM KARARINI AYM'YE GÖTÜREBİLİR

İçtüzük 95. Maddenin çok açık olduğunu vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Erken seçim kararı, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeden Genel Kurul'a getirilirse, yetkili kurullarımızda konuyu ele alıp, kararı  'eylemli içtüzük ihlali' gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliriz." diye konuştu.

HDP DE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEK...

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Anayasa Komisyonu kararı olmadan seçim kararı almanın  sivil darbe olacağını belirtti. "Yetkisiz bir hükümet , milletvekili bile olmayan bakanlar, meşruiyeti olmayan bir yürütme ile seçim hiç olmamış gibi seçime gitmek olur ki açık şekilde yasa ve Anayasaya aykırıdır. HDP olarak bunu kabul etmeyiz, Anayasa Mahkemesi nezdinde HDP olarak biz her türlü girişimi ortaya koyarız." diye konuştu.

SEÇİM HÜKÜMETİNDE HDP OLMAZSA...

Seçimin yenilenmesi halinde kurulacak seçim hükümetinin şartlarının da belli olduğunu vurgulayan Baluken, HDP'nin içinde olmadığı hükümetle seçime gidilmesi halinde sonuçlarının kötü olacağı uyarısı da yaptı. Baluken, "HDP böyle dışlayan, ayrımcı duruma maruz kalırsa, bunun siyasi faturası 7 Haziran'dan  daha büyük olur." dedi.

İÇTÜZÜK NE DİYOR?

MADDE 95– Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülür ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunulur.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Erken seçim kararı Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete