Erdoğan’dan ‘Yemen’ çarkı

Erdoğan, Yemen saldırısında İran’ı suçlayan açıklamalarından sonra Tahran’a gitti. Ancak Erdoğan, Ruhani ile düzenlediği basın toplantısında Yemen’e değinmedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın geçen hafta P5+1 diye anılan grupla nükleer programının kısıtlanması konusunda uzlaşmaya varmasının ardından Tahran’a gitti.

EL ELE POZ VERDİLER 

Tahran’daki Sadabad Sarayı’nda, Ruhani tarafından Erdoğan için resmi karşılama töreni düzenlendi. Erdoğan’ı törenin yapılacağı alanda İran Cumhurbaşkanı Ruhani karşıladı. Makam aracından inen Erdoğan, Ruhani’ye sarıldı. İki liderin bir süre el ele yürümesi dikkati çekti.  

YEMEN’E DEĞİNMEDİ 

Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğünde Arap ülkelerinin Yemen’e karşı başlattığı harekâtı desteklediğini açıklarken, “İran bölgeyi domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır” sözleriyle İran’ı hedef almıştı.

Ancak Erdoğan’ın, Ruhani ile yaptığı ortak basın toplantısında Suriye ve Irak konusuna özellikle vurgu yapmasına rağmen ‘Yemen’e değinmemesi’ dikkat çekti. 

ARABULUCULUK ROLÜ 

Erdoğan’ın, Suriye konusunda Esad karşıtı tutumunu yinelemek yerine “Birbirleri ile vuruşanları bir araya getirelim. Bizler de bu işte ne kadar arabuluculuk yapabiliyoruz bunların üzerinde duralım ve netice alalım diye düşünü-yorum” sözleri dikkat çekti.  

Ortak açıklamada Erdoğan’ın verdiği mesajlar şöyle: 

-Bu toplantıda sekiz anlaşma, bir mutabakat imzalandı. Bölge adeta ateşten bir çember... Bunları konuştuk. Terörü değerlendirdik. Siyasi noktada müşterek hangi adımları atabiliriz, bunları konuştuk. Ekonomik alanda ise belli bir hızı maalesef kaybettik. 

‘İRAN GAZI PAHALI’ 

-Biz İran’ın doğalgaz ihracatının yüzde 95’ini alıyoruz ama fiyat bakımından en pahalı gazı ithal ediyoruz. Bu fiyat aşağı çekilmiş olsa alacağımız doğalgazı çok daha artırırız. Dost ve kardeş iki ülke olarak dayanışma içerisinde olmazsak kiminle dayanışma? En pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bu noktada olmak istemeyiz. 30 milyarlık hedefi de bir an önce yakalamak istiyoruz. Birbirimize seslenecek ve duyacak mesafedeyiz.

Kaynak: Aydınlık

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan’dan ‘Yemen’ çarkı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ