Erdoğan'a verilen fahri hukuk doktorasına ilk itiraz geldi

"Waseda Üniversitesi'nin Türkiye’deki yargı sorunlarının farkında olmadıklarını düşünüyoruz"
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yarın fahri hukuk doktorası vermesi beklenen Japonya’daki Waseda Üniversitesi’ne Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nden (Ünivder) itiraz var:

Ünivder önderliğinde örgütenen Türkiyeli aydın, akademisyen ve yazarlar, bir imza kampanyası başlatarak  ‘hukuk doktorası’ ödülünün anlamsızlığına vurgu yaptı ve üniversitenin söz konusu kararından ‘derin endişe’ duyduklarını ifade etti.



Erdoğan bugün resmi ziyaret için Japonya’nın başkenti Tokyo’ya gitti. Ziyaret sırasında yarın kendisine Wadesa Üniversitesi tarafından fahri hukuk doktorası verilmesi bekleniyor.

Ünivder öncülüğünde önceki gün imzaya açılan mektuba, önde gelen çok sayıda akademisyen, gazeteci, hukukçu ve bilim insanı imza attı. İmza kampanyası bugün saat 17:00’de sona erecek ve toplanan imzalar, mektupla birlikte Waseda Üniversitesi, diğer eğitim kurumları ve Japon medyasıyla paylaşılacak.

'ERDOĞAN YÖNETİMİ DÜNYACA TESCİLLİ'

Erdoğan yönetimindeki Türkiye’de son birkaç yılda hukukun ayaklar altına alındığı belirtilen mektupta, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlükler konusunda ciddi tahribat yaşandığı, bu kötü gidişatın önde gelen birçok uluslararası örgüt tarafından da tescil edildiği belirtildi.

“İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi önemli insan hakları organizasyonları; Freedom House gibi hukunun üstünlüğü ve demokrasiye odaklanmış uluslararası kuruluşların tamamı, Türkiye’deki yargı sisteminin karşılaştığı ağır siyasi baskıları eleştiriyor” denilen mektupta, Türkiye’nin müttefiki ABD ve Avrupa ülkelerinin yanısıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu gibi Türkiye’nin ortağı olduğu uluslararası kuruluşların da rapor ve beyanlarıyla Türkiye’deki hukuk ihlallerini dile getirdiği anlatıldı.

'HUKUK VE DEMOKRASİ, EKMEK VE SU GİBİ BİR İHTİYAÇ'

Eski bakan Ali Babacan’ın, Türkiye’nin hukuk alanında itibar kaybettiğine yönelik açıklaması da hatırlatılan mektupta, Babacan’ın şu sözlerine de yer verildi: “Bu zayıf tablo devam ederse hem demokraside, hem de ekonomide görmüş olduğumuz bu tabloyu bile gün gelir mumla arar duruma düşebiliriz. Hukuk ve demokrasi, ekmek ve su gibi bir ihtiyaç.”

2010 sonlarından bu yana Erdoğan yönetimindeki Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve tarafsızlığının tahribata uğradığını kaydeden kampanya katılımcıları, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik acımasız kanunlar çıkarıldığını da dile getirdi.

WASEDA BUNUN FARKINDA DEĞİL

İmzacılar, Erdoğan’a hukuk doktorası verecek Waseda Üniversitesi’nin, Tükiye’deki insan hakları ihlalleri, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması ve medyaya yönelik baskıların farkında olmadığını da sözlerine ekledi.

Mektupta, yargı bağımsızlığı ve hukuk devletinin saldırı altında olduğu bu dönemde Erdoğan’a ‘hukuk doktorası’ verilmesinin ‘Türkiye’deki baskıcı rejime destek’ anlamına geleceği de belirtildi.

‘Japonya değil ama Türkiye için önemli’ 

İmzacılar arasında yer alan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Baskın Oran, kampanya ve mektup hakkındaki düşüncelerini Diken’e anlattı.

Mektubu Japonya’daki 25 kadar gazete ve TV yöneticisine de gönderdiklerini söyleyen Oran, “Mektubu Waseda’ya ve Japonya’daki önemli Türkiye uzmanlarına gönderdik” dedi. Oran ayrıca kampanyanın önemini de şu cümlelerle özetledi: “Bu kampanya, Japonya’yı değil ama Türkiye’yi uyarmak açısından çok önemli.” 

Kaynak: diken.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'a verilen fahri hukuk doktorasına ilk itiraz geldi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete