Diyarbakır'da 124 Anıtsal, 410 tescilli Bina Tehdit Altında

Mimarlar Odası, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde tahrip olan kültür varlıklarının korunması için çağrı yaparak uluslararası anlaşmaları hatırlattı.
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde tahrip olan kültür varlıklarının korunması için çağrı yaparak kendilerinin de zarar gören mimari ve kültürel mirasın korunması için katkı sunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Mimarlar Odası, bölgede 124 anıtsal, 410 adet tescilli sivil mimari yapı bulunduğuna dikkat çekti.

HAMAM, KİLİSE,CAMİ

Kasım ayı içerisinde şiddetlenen çatışma ve saldırılarda Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin de aralarında olduğu pek çok kültür varlığı zarar gördü.

Son olarak 25 Kasım’da Şeyh Mutahhar Camii Dört Ayaklı Minaresi ayakları ağır silahlarla açılan ateş nedeniyle; ardından Kurşunlu Cami ise 7 Aralık’ta çıkan yangın nedeniyle tahrip oldu.

LAHEY SÖZLEŞMESİ

Mimarlar Odası, Türkiye’nin “Lahey Silahlı Çatışma Halinde Kültür Varlıklarının Korunmasına Dair Sözleşme”yi 1965 yılında ve “UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”yi 1983 yılında kabul ederek imzaladığını hatırlattı.

“Uluslararası sözleşmelerin yanı sıra anayasamız gereği devlet; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli tedbirleri almakla; ayrıca silahlı bir çatışmanın etkilerine karşı bu varlıkları önceden güvence altına almakla yükümlüdür.

Bu bağlamda, insanlığın mirası olan kültür mirasının korunması için duyarlı tüm kesimleri ve sorumluları harekete geçmeye çağırıyoruz.”


Kaynak: bianet.org

    :

    :

    :

    :

    "Diyarbakır'da 124 Anıtsal, 410 tescilli Bina Tehdit Altında" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete