​Demirtaş'tan PKK'yı durdurmak için 10 madde...

Dolmabahçe mutabakat mı, değil mi?
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ANALİZ

AKAN KANI DOLMABAHÇE MUTABAKATI MI DURDURACAK?


"Hükümet, Dolmabahçe Mutabakatı sonrası her şeyi tuzla buz etti! PKK'nın silah bırakmasına 1 hafta kalmıştı, AKP vazgeçti! Bu ülkenin cumhurbaşkanı PKK'nın silah bırakmasını önledi" dedi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş...

TBMM'de... Dün yaptığı grup toplantısında... Hani şu haber kanallarının çoğununda yayınlanmayan açıklamada...

Son dönemde zirve yapan terör olaylarını bitirmek için Dolmabahçe  Mutabakatı'nın hemen hayata geçirilmesi gerektiğini de söyledi.

"DOLMABAHÇE MUTABAKATI, BARIŞIN YOL HARİTASI"

Erdoğan'ın değişen tavrının nedeninin "anketlerdeki oy kaybı" olduğunu öne sürdü. "Gelen anket sonuçları başkan olamayacağını göstermiştir." diye konuştu.

"Dolmabahçe Mutabakatı, barışın yol haritası" diyen Demirtaş, bu mutabakattaki maddelerin hayata geçmesiyle çatışmaların biteceğini de öne sürdü.

HDP'li Demirtaş'ın dün Meclis'teki grup toplantısında sarf ettiği sözlerini anlaşılır kılmak gerek... Peki neydi  bu Dolmabahçe Mutabakatı?

28 Şubat 2015`te Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP'li Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken'in yaptığı görüşme sonrası "üzerinde mutabık kaldık" denilerek Önder'in açıkladığı 10 madde idi...

AKDOĞAN: "DOLMABAHÇE MUTABAKAT DEĞİLDİ!"

Ancak Demirtaş'ın dünkü sözleri üzerine Yalçın Akdoğan bir yayına katıldı ve şöyle dedi:

"Dolmabahçe’de okunan ortak metin falan değildi. Onlar Öcalan’ın çağrısını okudular, ben de Hükümetin duruşunu ifade ettim. Buna bir mutabakat değil, süreçte bir irade beyanı veya yol yürüme iradesi denebilir. Ortada muhtevası kabul edilmiş maddeler yoktu, siyasetin tartışılması gereken kavramlar vardır. Ben o gün söyledim, siyaset kurumu bu başlıkları tartışır. Buradaki genel çerçeve bunların konuşulabilir olduğu. Artık silahların susması halinde, siyaset kurumunun her şeyi tartışılabileceği ifade ediliyordu. "

MUTABIK MIYIZ, DEĞİL MİYİZ?

Mutabakat mı, değil mi? Bu tartışma uzun sürecek gibi... Ama biz yine de Karşı Gazete olarak  hatırlatalım neydi bu kilit rol atfedilen 10 madde...

İŞTE TERÖRÜ BİTİRECEĞİ ÖNE SÜRÜLEN DOLMABAHÇE MUTABAKATI

1- Demokratik siyaset:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle "Siyasi Partiler Kanunu, seçim barajı, siyasetin sadece siyasi partiler aracılığı ile yapılamayacağı, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi gereği, sivil toplumun serbest örgütlenme hakkı, ifade özgürlüğü…"

*HDP, PKK içindeki bazı isimlerin siyaset yapabilmesinin önünün açılmasını istiyor. "Dağdan inenler siyaset yapabilsin" deniliyor. Genel af, TCK'nın 220 ve 314. Maddelerinin değişmesi, kaldırılması...

2- Demokratik Çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle "Ulusal düzeyde demokratik parlamenter rejimi inşa etmemiz lazım. Yerel düzeyde de bütün belediye meclisleri, il genel meclislerine yetki veren, tamamından onların bütçelerini, kararlarını  özerk hukuka dayanarak alabilecekleri, yereldeki tarım, ticaret, turizm, sosyal faaliyetler, spor , eğitim, sağlık ve benzeri konularda yerelin yetkisinin olduğu bir özerklik hukukunu tartışalım. Biz bunları savunuyoruz."

*AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı hatırlatılarak yerelde ‘Demokratik Özerklik’ adı altında özyönetim modellerinin geliştirilmesi...

3-Özgür vatandaşlığın yasal güvenceleri:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle ”Vatandaşlık şu anda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda şöyle tanımlanmıştır: Türkiye Cumhuriyeti’nde herkes Türk’tür… Her vatandaş Türk’tür. Bu, etnisiteye dayalı bir tariftir. Bunu, hiçbir etnik kimliği inkar etmeyen anayasal vatandaşlığa dönüştürmekte fayda var. Bu konuda pek çok parti de teklif sunuyor. Uzlaşmak çok kolay belki bu konularda. TC vatandaşı herkes eşit yurttaştır, vatandaştır gibi daha soyut bir tanım yapılmalı."

4- Demokratik siyasetin kurumsallaşması:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle "şu anda bütün devleti siyaset yönetiyor. Siyasi partiler yönetiyor ve makro düzeyde politik aktörler devletin her kademesine, her şeyine hakim…
Batılı devletler şöyle çözmüşler. Sivil toplum veya yerel halk meclislerinin devlet kurumlarında karar alma süreçlerine katılımı var. Devleti tek başına siyasi partiler yönetmiyor. Siyaset tek başına egemenlik kurumu olmuyor. Halk tabana doğru devlet kuruluşlarının yönetimine katkıda bulunuyor. Sadece bürokratlar karar vermiyor. O maddeye göre bunun mekanizmalarının tartışılması lazım."

 5-Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle "Demokrasi ve ekonomi birbiriyle iç içe geçmiş mevzulardır. Çözümün sosyoekonomik boyutlarının da tartışılması lazım..."

*Doğu ve Güneydoğu'daki bu başlık altında sıralanabilecek sorunların giderilmesi. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, bölgesel kalkınma... Irak ve İran sınır hattına yeni gümrük kapıları açılması vb. önlemler ile ekonomik destek

6- Çözüm sürecinde özgürlük-güvenlik ilişkisinin kamu düzeni ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle "Yani devletin kamu düzenini sağlarken özgürlüklere, İç Güvenlik Paketi örneğinde olduğu gibi, müdahalede bulunmaması, ama kamu düzenini tehlikeye sokacak silahlı ve benzeri unsurların da tedbirinin alınması gerekir. Silahsızlanmaya dair tartışma da bu maddede yürüyecektir. Yani  bir yandan PKK silahsızlanacak, bir yandan da devlet de kamu güvenliğini sağlayacağım adı altında özgürlüklere müdahale etmeyecek."

7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri:

* Bu konuların anayasal ve yasal güvence altına alınması...

8- Kimlik kavramı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle, "Şu anda Anayasa’da tanımlanan tek bir kimlik vardır. O da Türk kimliğidir. Onun dışında hiçbir kimlik tanımlanmamıştır. Kabul de edilmemiştir. Yani Türk kimliğini tartışmaya açan, yok sayan, öteleyen bir öneri değil o.  Onu da kapsayan ama  dğer kimlikleri de yok saymayan bir tarife ihtiyaç var."

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve cumhuriyetin demokratik ölçütlerde tanımlanması, çoğulcu yaşam, içinde yasal ve Anayasal güvencelere kavuşturulması:

Selahattin Demirtaş'ın ifadesiyle, "Yönetim modeli olarak cumhuriyet, ama demokratikleştirmek… Ortak vatan. Yani toprağın ne bölünmesi ne sınırlar çekilmesine gerek var. Ama burası bir etnik kimliğin vatanı değil, hepimizin ortak vatanıdır. Dolayısıyla bu topraklar üzerinde yaşayan hepimiz eşitiz, asli unsuruz. Bu vatanı da ortak vatan olarak bellemişsek, bunu da Anayasa’da tarifleyelim kardeşim. Bu topraklar hepimizin ortak vatanıdır. O duygu aidiyetini de geliştirelim. Oradaki son kavram ulus kavramı. Etnisiteye dayalı tekçi ulus yerine demokratik ulus diyebileceğimiz, yani bağrında bütün kimlikleri barındıran, hiçbir kimliği yadsımayan, ortak ulus tanımına da ihtiyaç var. "

10- Bütün bu hamlelerin içselleşmesini hedefleyen yeni bir Anayasa:

*Tüm bu taleplerin yeni bir anayasa ile garanti altına alınması...

Burcu Oral Evren |karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Demirtaş'tan PKK'yı durdurmak için 10 madde..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete