Almanya'dan Türkiye'ye IŞİD suçlaması

Sol Parti, Türkiye’yi Alman silahlarını şeriatçı gruplara göndermekle suçladı.
Almanya’da Sol Parti, hükümetin Türkiye’ye sattığı silahların Suriye’de İslamcı gruplara gittiği iddiasıyla parlamentoya soru önergesi verdi. Sol Parti, Alman hükümetinin Türkiye’ye silah ihracatını durdurmasını talep etti.

Partinin parlamento grubu adına milletvekilleri Jan van Aken, Wolfgang Gehrcke, Annett Groth, Andrej Hunko, Katrin Kunert, Niema Movassat, Kathrin Vogler’in Türkiye’ye satılan Alman silahlarının nerede kullanıldığına ilişkin soru önergesinde 20 soru yöneltildi.

“Türkiye’nin komşusu Suriye’de 2011’den beri hükümet güçleri ile silahlı muhalefet gruplarının savaştığını, Esad’ı İran ile Rusya’nın, isyancıları Batılı devletler, Türkiye ve Körfez’in destekleyip silahlandırdığını” belirten önergede “İslamcı gruplara destekte merkezi rolü üstlenen NATO müttefiki Türk devletinin, İslamcıları eğittiği ve doğrudan silahlandırdığı” dile getirildi.

On yıllardır Almanya’dan silah alan ülkelerin başında gelen Türkiye’nin G3, MG3, MP5, HK33 gibi Alman lisanslı silahları ürettiğini de hatırlatan önergede şu sorular öne çıktı:

"HÜKÜMET HABERDAR MI?"

“Alman hükümetinin bilgisi dahilinde Türkiye yoluyla Suriye’deki gruplara hangi askeri tertibatlar ve silahlar gönderilmekte ya da satılmaktadır?

Alman hükümeti Türkiye’nin Suriye’deki gruplara Alman silahı da sevk ettiği sonucuna varabilir mi? Almanya Türkiye’ye 2000 yılından beri hangi silah, mühimmat ve donanımları (lütfen, tüm satış verileriyle birlikte el bombası, hafif makineli silah, ağır makineli silah, el bombası, piyade silahları, tanksavar) sattı?

Almanya’nın ihraç ettiği silahların ve Almanya lisansıyla Türkiye’de üretilen silahların Türkiye yoluyla Suriye’deki gruplara sevkıyatı konusunda Alman hükümeti ne biliyor? Bunların Suriye’deki silahlı muhalefetin eline geçtiği somut vakalardan Alman hükümeti haberdar mı?”

Buna karşılık 2000-2015 arası Türkiye’ye sattığı silah ve mühimmatın dökümünü sunan Alman hükümeti, sorulara genelde “Bilgim yok” yanıtını verirken, 2010’dan beri Türkiye’deki silahların nihai kullanım izin belgelerini denetlemediğini de itiraf etti. “Suriye’deki siyasi ve aktüel gelişmeler konusunda Alman hükümeti Türkiye ile düzenli iletişim halindedir. İki ülke arasındaki görüşmelerde Türkiye’nin Suriye’deki silahlı gruplarla ilişkileri de gündeme gelmektedir. Almanya Suriye’deki şiddetli durum konusunda endişe duymaktadır” açıklamasını da getirdi.

Sol Parti’nin Türkiye kökenli milletvekillerinden, parlamento grubu uluslararası ilişkiler sözcücü Sevim Dağdelen de son basın açıklamasında, Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in dünkü Ankara ziyareti için “Erdoğan, Suriye’de terörü desteklerken ve kendi ülkesinde Kürtlere savaş açmışken tam da Türkiye’de seçim öncesi böyle bir ziyaret yapılması en basit ifadeyle skandal” dedi.

“Türkiye’deki siyasi baskı dalgası varken, tümüyle kabul edilemez. Böylelikle Alman hükümeti Erdoğan’ın elini güçlendiriyor” diye devam eden Dağdelen, “Sol Parti, sığınmacı akınını önlemek adına Erdoğan ile yürütülen şeytan ittifakının hemen dondurulmasını talep ediyor. Bunun üzerine bir de Erdoğan ile terörle mücadele paktına gitmek Alman hükümeti açısından kalleşliğin doruğu olur” çıkışını yaptı.

"GÖÇLERE NEDEN OLUR?"

“Erdoğan’ın HDP’yi terör zanlısı yaptığını, Suriye’de İslamcı terör milisleri Ahrar-uş Şam’a silah sevk ettiğini” sıralayan Dağdelen, bunun Türkiye ile her türlü güvenlik ve terörle mücadele işbirliğini yasaklı hale getirdiğini söyledi.

Alman hükümetinin insan hakları örneği sunup derhal Erdoğan ile güvenlik işbirliğini ve Türkiye’ye silah ihracatını durdurmasını talep eden Sol Parti Uluslararası İlişkiler sözcücü, öncesinde de “Alman hükümeti gibi AKP rejimine silah verenler, Türkiye’de sivillerin öldürülmesi suçuna ortak olurlar. Alman hükümetinin Erdoğan’ın savaş politikasına seyirci kalmasının Türkiye’den Almanya’ya büyük göçlere yol açacağı öngörülebilir” açıklaması yapmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "Almanya'dan Türkiye'ye IŞİD suçlaması" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete