Kredi riskinde Avrupa'da lideriz

Geçen yıl Kredi Kayıt Bürosu üzerinden yapılan kredi riski sorgulama işlemi nüfusun 5 katını geçti ve 387 milyona ulaştı.
Bugüne kadar özellikle bankalara müşterileri hakkında risk sorgulama, çek-senet değerleme gibi raporlamalar yapan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER)  ile dün bir anlaşma yaparak bu hizmetlerini reel sektöre de sundu.

2010’DA 160 MİLYONDU

Düzenlenen toplantıda bilgi veren KKB Başkanı Kasım Akdeniz, her türkredide risk yönetiminin çok önemli olduğunu, bunun ekonominin sağlıklı işlemesine katkı verdiğini belirtti.

KKB üzerinden geçen yıl 387 milyon kez risk sorgulaması yapıldığını, bunun 2010’da 160 milyon olduğunu belirten Akdeniz, şöyle devam etti:

KREDİLER YÜZDE 216 ARTTI

“Avrupa lideriyiz. Sadece geçen şubatta, 51 milyon sorgulamayla rekor kırdık. Bu bazı ülkelerin yıllık rakamlarına bedel. ‘Risk sorgulama iyi bir şey midir’ diye sorarsanız, ‘evet’ derim.

Şöyle bir örnek vereyim:

2009’dan 2014’e toplamkrediler yüzde 216 artarak 1,2 trilyon liraya yükseldi. Takipteki krediler ise yüzde 64 artışla 36 milyar lirada kaldı. Bu sonuçta bizim sistemimizin katkısı çok.”  

GÜNLÜK GÜNCELLEME BU YIL

Verilerini tuttukları gerçek ve tüzel kişilerin bilgileriyle ilgili “geç güncelleme” eleştirilerini de yanıtlayan Akdeniz, bu işi aylık olarak yaptıklarını, ancak yürüttükleri bir çalışmayla günlük güncellemeye bu yıl sonuna kadar geçmek istediklerini söyledi.

YILLIK KONTRAT 500 BİN ADET

TOKKDER Başkan Yardımcısı Önder Erdem, kısa süreli kiralamada yıllık 500 bin kontrat açıldığını belirterek, “Risk sorgulama sistemi sektörümüzdeki riskleri minimize edecek” dedi. Erdem, kiralanan araçlardaki çalıntı sayısının ise binlerle ifade edilebileceğini söyledi.

Kaynak: Bugün gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Kredi riskinde Avrupa'da lideriz" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ