AKP seçimin ardından bütçe harcamalarını artırdı

Tek başına hükümet kuramayacak olan AKP, teamüllere aykırı olarak kadrolaşma gayretlerini Erdoğan’ın desteğiyle sürdürüyor.
7 Haziran seçimlerinin ardından tek başına iktidar olma ihtimali ortadan kalkan AKP, siyasi teamülleri yok sayarak kadrolaşma çalışmalarını Erdoğan’ın da desteğiyle hız vererek sürdürüyor.

Aralarında AKP Milletvekili aday adaylarının da bulunduğu çok sayıda isim, seçimin ardından kamuda önemli görevlere getirildi. Siyasi partilerin seçim sonrası hükümet kurulana kadar kamuda atamalarda frene basmasını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atama kararnameleri gönderilse bile imzalamamasını gerektiren siyasi teamüller yok sayılıyor. Böylelikle hükümete yakın isimlere, “kişiye özel” bu kadrolarla görevden alınsa bile emekli oluncaya kadar yüksek ücret ödenecek, emekliliklerinde de ücretten kaynaklı bu imtiyazlı konumları sürecek.

TÜRGEV İZİ VAR

25. Dönem milletvekilleri TBMM’de yemin ettikten sonra gayri resmi de olsa koalisyon görüşmeleri sürerken iki önemli atama daha yapıldı. Rekabet Kurulu Başkanlığı’na Ömer Torlak, üyeliklere de Arslan Narin ve Kenan Türk atandı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü de bu görevi vekaleten sürdüren Yakup Karaca oldu.

Seçimlerden sadece üç gün önce 25 Aralık fezlekelerinde adı TÜRGEV’e ‘kupon arazi’ toplamakla görevli olduğu iddiasıyla geçen Sinan Aksu da Kredi Yurtlar Kurumu’na Genel Müdür olarak atandı. Hemen kendisine üç genel müdür yardımcısı atayan Aksu’nun çok sayıda kurum müdürü değiştirmeye hazırlandığı da duyuldu.

DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı bütçe uygulama sonuçlarına göre, hükümet kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kaleminden büyük tutarlar aktardı. Bu aktarımlar seçim öncesi de sürdü. Bütçe rakamlarına göre dernek, birlik, kurum ve kuruluşlara yapılan harcamalar sadece 7 yılda 100 kata yakın arttı. 2006’da 5 milyon 409 bin TL olan yardım 449 Milyon 473 bin TL’ye fırladı. Bu harcamalar içinde yer alan ve hesabı sorulamayan “diğerleri” kalemi de AKP’nin bütçedeki başka bir örtülü ödenek kalemi oldu.

2006 yılında 2 milyon lira olan bu kalem 2011 yılına kadar en fazla 11 milyon liraya çıktı, 2012’de de 54 milyon TL aktarıldı. Ancak Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında yer aldığı TÜRGEV’e kamu kaynaklarından yapılan hesapsız aktarımların tartışıldığı 2013 ve 2014 yıllarında bu kalemde dikkat çekici bir artış yaşandı, 2013’deki 435 milyon, 2014’deki 749 milyon liralık aktarma bazı soruları da beraberinde getirdi.

Kaynak: BirGün / Nurcan Gökdemir

    :

    :

    :

    :

    "AKP seçimin ardından bütçe harcamalarını artırdı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete