close

Zeytinyağı gram altınla yarışıyor

5 litrelik zeytinyağının fiyatı 100 lirayı geçti, gram altın fiyatıyla yarışıyor. Rekor artışın ardında iklim koşullarından devlet politikalarına kadar birçok senaryo var.
Zeytinyağı yılın ilk beş ayında yüzde 65 arttı. 5 litrelik zeytinyağı fiyatı 100 TL’yi geçerek neredeyse altın gram fiyatıyla eşitlendi.

Artışın nedeni olarak farklı gerekçeler ortaya atılıyor. Buna göre yanlış uygulanan tarım politikaları, üreticinin desteklenmemesi ve piyasa spekülasyonları zeytinyağı fiyatlarının artmasında üç ana etken olarak görülüyor.

5 LİTRELİK TENEKE 100 LİRAYI GEÇİYOR

Üretici fiyatı geçen yıl 7 lira olan zeytinyağının bu yıl sezon başı fiyatları, artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 14 lira seviyesinde seyrediyor.

Ambalajlandıktan sonra market rafında litresi ortalama 22 liraya yükselen zeytinyağının 5 litrelik teneke ambalaj fiyatı ise 100 lirayı geçiyor.

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada başta iklim şartlarından zeytin üretiminin azaldığını ifade eden Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, Türkiye’de yaşanan düzensiz iklim şartları üreticiyi de tüketiciyi de fazlasıyla etkiliyor. Türkiye’deki zeytinci memnun değil. Zeytin üreticileri olarak aldığımız teşvik çok az’’ diye konuştu.

DAHA DA YÜKSELEBİLİR

Bu fiyat artışının önümüzdeki dönemde de süreceğinin altını çizen Salih Madra, “Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada zeytinyağı açığı var. Normalde 1 milyon 600 ton civarında yağ üreten İspanya geçen sene iklim şartlarından ve de kötü mahsul nedeniyle 850 bin ton arasında zeytinyağı üretti.

Arkasından İtalya’da ciddi bir zeytin sineği problemi oldu orada da yaklaşık olarak 100 bin ton eksik zeytinyağı üretildi. Türkiye’de de 180 bin ton civarındaki rekolte 150 bin ton civarına düştü. Dolasıyla dünyada zeytinyağı üretimi tüketimin çok altında kaldı ve fiyatlar arttı’’
dedi.

Fiyat artışının sadece iklim koşullarından kaynaklanmadığının altını çizen Madra şöyle konuştu:

Düzensiz iklim şartları üreticiyi de tüketiciyi de fazlasıyla etkiliyor. Tabii ki sadece iklimsel eksiklik değil bu.

Mesala devlet geçen yasama döneminde Türkiye zeytinciliğinin sonunu getirecek bir zeytin tasarısı teklifini kanunlaştırmaya çalışıyordu.

Kamuoyunun da baskılarıyla o yasayı bir şekilde durdurduk. Zeytin üreticileri olarak aldığımız teşvik çok az.

Üretici fiyat arttığında çok para kazanmıyor. Çünkü yağınız varsa para kazanırsınız, piyasada yağ yok.

Önümüzdeki sürece baktığımızda ise zeytinyağı fiyatlarında bir gevşeme olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki yılda da zeytinyağı talebini karşılayacak ürün mahsulü malesef olmayacak gibi görüyor.

Kaynak: Neslihan Karataş | BirGün

    :

    :

    :

    :

    "Zeytinyağı gram altınla yarışıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete