Yunanistan yine karıştı

Yunan parlamentosu 86 milyar Euro değerindeki kurtarma paketini oyluyor, tepki gösterenler polisle çatışıyor.
Yunan parlamentosu, Avrupa Birliği'nden ülkeye toplam 86 milyar Euro değerinde kredi ve hibe akışı ve yeni kemer sıkma politikaları getirecek üçüncü kurtarma paketini oyluyor. Pakete tepki gösterenler parlamento binası önünde polisle çatışıyor.

Al Jazeera'nın haberine göre, Yunanistan parlamentosu, 'emekli maaşlarının azaltılması, katma değer vergisinin yükseltilmesi ve kamu harcamalarının azaltılması' gibi hükümetin kabul ettiği ağır kemer sıkma şartları içeren kurtarma paketini oyluyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de Euro Bölgesi liderlerinin zirvesinde anlaşılan üçüncü kurtarma paketine karşılık, Yunanistan’ın özelleştirmeler ve vergi artışlarına gitmesi isteniyor.

AB'nin üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar euroluk bir finansman sağlayacağı anlaşma, içerdiği ağır şartlar nedeniyle iktidar partisi destekçilerinden tepki çekti ve partinin vekillerinin çoğunun teklife hayır demesi bekleniyor. İktidardaki Radikal Sol İttifak Partisi’nin (SYRIZA) koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi de pakete destek vermeyeceğini ancak koalisyonda kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Paketin onaylanmasına karşı çıkan kalabalık bir grup parlamento binasının da olduğu Sintagma meydanında toplandı. Bu gruptan polise molotof kokteyli ve taş fırlatanlar oldu. Polis de göstericilere biber gazı sıkarak karşılık verdi.
Başbakan Alexis Tsipras'ın beklentisi, AB yanlısı muhalefet partilerinin vekillerinin karara onay vermesi ve bu sayede paketin kabul edilmesi yönünde.

KABİNEDE İSTİFALAR

Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Nadia Valavani de ‘üçüncü kurtarma paketindeki kemer sıkma politikalarına karşı olduğunu’ söyleyerek görevinden istifa etti. Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis de paketin 'kabul edilemez' olduğunu söyleyerek destek vermeyeceğini açıklaydı.

SYRIZA milletvekili Valavani, Başbakan Çipras'a gönderdiği mektubunda, “Kreditörlerle anlaşma olmayacak diye desteklemiştim. Bugün halen anlaşma olmayacağına inanıyorum. Bunları sadece Almanya'daki egemen çevrelerin hükümetimizi ve ülkemizi aşağılama taktiği olarak görüyorum” dedi.

SYRIZA milletvekili ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Nikos Hundis de pazartesi günü istifa etmişti.

ÜÇÜNCÜ KURTARMA PAKETİ

AB Komisyonu, Yunanistan'a Temmuz ayı için avans niteliğinde 7 milyar Euroluk 'köprü kredi' verileceğini açıkladı.

Kemer sıkma politikalarına hayır diyen seçmen tabanıyla iktidara gelen Başbakan Alexis Tsipras, reformlara ilişkin halk oylamasından da "hayır" kararı çıkmasına rağmen yeni kurtarma paketi konusunda borç verenlerle anlaştı.
Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar Euro değerinde yeni bir kurtarma paketi istemesi üzerine, AB ve IMF yetkilileriyle yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlanmıştı.

YENİ KREDİ VE HİBE

Yunanistan’da kurulacak 50 milyar Euroluk fonla mevcut borçlar ödenecek ve yatırım yapılacak. Yunanistan’dan bu fonu özelleştirmeler ve vergi gelirleri ile doldurması isteniyor.

Bunun karşılığında Tsipras hükümetine 82-86 milyar Euro arası kredi ve hibe verilecek. Bu miktarın 53,5 milyar dolarlık kredi kısmı üç sene içinde taksitlerle Yunanistan'a verilecek. 35 milyar dolarlık hibe kısmı ise kalkınma için kullanılacak. Bu kredi ve hibe ile ilgili detaylar, Pazartesi günü yapılacak bir başka toplantıda ele alınacak.

    :

    :

    :

    :

    "Yunanistan yine karıştı" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete