İsviçre Frankı sarstı

Frank, avro ile 1,2’lik sabit arayı ortadan kaldırınca piyasalar şaşkınlık geçirdi. IMF Başkanı Lagard, “Bize bile danışmadılar” derken karar iflas getirdi. İsviçre MB Başkanı “Mecburduk” derken, belirsizlik altın fiyatlarına tavan yaptırdı.
Avronun 2014’ün ikinci yarısında dolar karşısında sürekli değer kaybı ve paritenin 1,15’e kadar inmesi, ayrıca 22 Ocak’ta yapılacak tahvil alımı programıyla daha da değer yitirmesi ihtimali karşısında, İsviçre Frankı’nın avro ile ilişkisini sürpriz bir kararla değiştiren İsviçre Merkez Bankası, piyasaları hem şaşırttı hem de sarstı. Asya hisse senetleri, İsviçre Merkez Bankası'nın minimum kur uygulamasını bırakmasının ardından frank, avro karşısında, İsviçre Merkez Bankası'nın kararı öncesi 1.20096 seviyesinde seyrettikten sonra, neredeyse parite seviyesine (1 frank=1 avro) geldi.

İsviçre Merkez Bankası, minimum kur uygulamasına son verirken, sermaye girişini caydırmak amacıyla mevduat faizini de yüzde eksi 0,75'e düşürdü.
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, bankanın faiz indirimi ve minimum kur uygulamasına son vermesine ilişkin, "Karar kaçınılmazdı ve bu önlemi daha fazla erteleyemezdik" dedi.
Jordan, İsviçre Merkez Bankası’nın, avro başına 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son vermesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Minimum kur uygulamasına, İsviçre Frankı’nın olağanüstü değerlendiği ve finansal piyasalar üzerindeki belirsizliğin son derece yüksek seviyeye geldiği bir dönemde son verildiğini bildiren Jordan, "olağanüstü ve geçici" olarak nitelediği kararın İsviçre ekonomisinin zarar görmesini engellediğini söyledi.
Kararın sürpriz bir şekilde alınması gerektiğini ifade eden Jordan, "Karar piyasaları şaşırttı ancak bu başka türlü yapılamazdı" ifadesini kullandı.

SARSINTI...

Frankın sürpriz kararı piyasaları şoka uğrattı. Avustralya ve Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri rekor seviyelere indi. Bakır son üç yılın en büyük çaplı haftalık kaybına yönelirken, petrol 1986'dan bu yana en uzun haftalık kayıp serisine hazırlanıyor.

ABD endeks vadelileri aşağı yönde hareket etti. Ülke tahvilleri ralli yaparken, altın dört ayın zirvesi yakınında kaldı.

İFLASLAR…

Sydney'de AMP Capital Investors Dinamik Varlık Tahsisi Müdürü Nader Naeimi, "İsviçre Merkez Bankası neredeyse herkesi hazırlıksız yakaladı ve bu durum piyasalarda sıkıntı ve kaygı yaratıyor," dedi ve "Şimdi strateji, devam edecek olan volatiliteden korunmak için altın alımı yaparak, sermayeyi korumak" şeklinde görüş bildirdi.
İngiltere merkezli döviz piyasası aracı kurumlarından Alpari, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) avro/frank taban seviye uygulamasına son vermesinin ardından müşterilerinin çoğunluğunun ettiği zararları gerekçe göstererek iflas ettiğini açıkladı.

Alpari tarafından yapılan açıklamada, "SNB'nin avro/frank kurunda sınırlama politikasından vazgeçmesi nedeniyle İsviçre Frankı’nda görülen hareketler olağanüstü oynaklığa ve likiditenin son derece azalmasına yol açtı" denildi. "Bu durum, müşterilerin çoğunun hesaplarındaki teminatın üzerinde zarar etmesine neden oldu. Müşteriler bu zararı kapatamazsa, zarar bize yansımaktadır. Bu durum sonrası Alpari (UK) Limited borçlarını ödeyemez hale geldiğini teyit etmektedir."


    :

    :

    :

    :

    "İsviçre Frankı sarstı" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete