Günün Videosu

İngiltere Dışişleri: Suriye'de savaşı durdurabilecek tek kişi Putin

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Suriye'deki savaşı durduracak yetenekte olan tek kişinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, "Dünyada, Suriye'deki iç savaşı bir telefonla durdurabilecek sadece bir adam var, o da Putin" dedi.

Bunu bir yıl önce de söylediğini ancak bu süre içinde hiçbir şeyin değişmediğini belirten Hammond, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın mevcut durumu bir yıl öncekiyle aynı. Esad'ın gitmesi veya kalması, Rusların etkisini kullanmaya hazır olup olmadığına bağlı" diye konuştu.Suriye'de uluslararası insani hak yükümlülüklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunan İngiliz bakan, "Halep'teki durum çok büyük endişe yaratıyor" diyerek bir kez daha Rusya'nın Suriye'de sivilleri bombaladığını iddia etti.

'RUSYA'NIN SALDIRILARI MUHALİFLERİ ZAYIFLATTI'

"Rus hava saldırıları muhalefetin konumunu zayıflattı" diyen Hammond, Suriye'de yaklaşık 150 bin ılımlı muhalefet savaşçısının bulunduğunu belirterek, "Onların demokrasi yanlısı olduğunu söyleyemem ancak ılımlı muhalefet savaşçılar olduklarını söyleyebilirim" diye ekledi.Esad ordusunun, Rus hava saldırıları sonucu muhalif güçlerin terk ettiği bölgelere giremediğini iddia eden İngiliz bakan, "Suriye rejimi, bu bölgeleri kontrol altına alacak güce, organizasyona sahip değil. Rusya sadece hava kuvvetlerini kullanıyor, muhalefeti geri çekilmeye zorluyor, ancak rejim bu topraklarda kontrolü sağlama güçte olmadığını sergiledi" yorumunda bulundu.

'MOSKOVA TAHRAN'A BASKI YAPMALI'

İran'ın Suriye'deki kara birliklerini geri çekmesi gerektiğini, Moskova'nın da bunun için Tahran'a baskı yapması gerektiğini ifade eden Hammond, bazı Arap ülkelerinin Suriye'de kara operasyonu olasılığıyla ilgili Rusya'nın dile getirdiği endişelerin de abartılı olduğunu savundu.Bakan, "Körfezin Sünni Arapları, devrim muhafızları olsun, İran ordu birlikleri olsun, Şii milisler olsun İran silahlı kuvvetlerinin bu savaşa müdahalesinden rahatsız" dedi.

İran kara kuvvetlerinin Suriye'deki eylemlerinin büyük istikrarsızlaştırma faktörü olduğunu iddia eden Hammond, "Rusya endişe ediyorsa İranlılara, Suriye'den güçlerini çekmesi için baskı yapmalı" diye konuştu.

Kaynak: BBC

    :

    :

    :

    :

    "İngiltere Dışişleri: Suriye'de savaşı durdurabilecek tek kişi Putin " hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete