Günün Videosu

AB'den sığınmacılara: Avrupa'ya gelmeyi

Sığınmacı akının ele alınacağı zirve öncesinde çıktığı Balkan turuna Yunanistan’la devam eden AB Komisyonu Başkanı Tusk, ‘ekonomik göçmen’ olarak adlandırılan sığınmacılara ‘AB’ye gelmeyin’ çağrısında bulundu.
AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, Slovenya, Hırvatistan ve Makedonya ile başladığı Balkan temaslarının 3. gününde Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la bir araya geldi.

Görüşme sonrasında Çipras’la ortak basın toplantısı düzenleyen Tusk, ekonomik gerekçelerle Avrupa’ya gelme hayalleri kuranlara seslendi: “Tüm potansiyel ekonomik göçmenlere çağrı yapıyorum: Avrupa’ya gelmeyin. Kaçakçılara güvenmeyin. Hayatınızı ve paranızı tehlikeye  atmayın. Bunların hepsi bir hiç için. Ne Yunanistan ne de bir başka Avrupa ülkesi artık transit ülke değil. Schengen kuralları yeniden yürürlüğe girecek.”

“AB, Yunanistan’ı yalnız bırakmayacak” diyen Tusk, AB Komisyonu’nun Yunanistan başta olmak üzere sığınmacı akınıyla karşı karşıya gelecek Birlik ülkelerine 700 milyon euro’luk yardım yapılması kararını aldığını da açıkladı.

Tusk’ın açıkladığı 700 milyon euro’luk yardımın üç yıl içinde verilmesi planlanıyor. Buna göre, yardımın 300 milyon’luk bölümü 2016’da, 200’er milyonluk bölümü iki 2017 ve 2018 yıllarında verilecek. Balkan ülkelerinin sınırları kapatması nedeniyle 20 bini aşkın sığınmacının sıkıştığı Yunanistan, geçtiğimiz günlerde AB’ye 480 milyon euro yardım talebinde bulunmuştu.

‘TÜRKİYE İLE ORTAK EYLEM PLANIMIZ BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ'

Ankara’ya yönelik de mesajlar veren Tusk, Türkiye üzerinden Yunanistan’a giriş yapan sığınmacı sayısının azaltılması gerektiğini kaydetti.

“Buradan acil olarak Türkiye’ye seyahat etmemin de nedeni bu. Türkiye ile ortak eylem planımız halen bizim için öncelikli. Planın başarılı olması için her şeyi yapmalıyız” diyen Tusk, yasadışı olarak giriş yaptığı gerekçesi ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilmeye başlanan sığınmacıların sayısının artması gerektiğini belirtti.

Yunanistan'daki temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye’ye geçeceği açıklanan Tusk’ın, bugün Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yarınsa İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi planlanıyor.

Kaynak: Sputnik.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AB'den sığınmacılara: Avrupa'ya gelmeyi" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete