ABD, Snowden'ı kaçırmak için Danimarka’ya uçak göndermiş

ABD'nin, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) gizli dinleme faaliyetlerini ifşa etmesi nedeniyle 'vatan haini' ilan ettiği Edward Snowden'ı ‘yasadışı yollarla Moskova'dan kaçırmak için’ 2013 yılında Danimarka’ya bir uçak gönderdiği ortaya çıktı.
Danimarka’da yayın yapan haber sitesi Denfri.dk, Danimarkalı yetkililerin Snowden’ı Moskova’daki havaalanından kaçırmayı amaçlayan uçağın Kopenhag havaalanını iniş yapmasına izin verdiğini duyurdu.Snowden, Rusya'dan sığınma izni almadan önce Temmuz 2013'te Moskova'daki Şeremetyevo havaalanının transit bölümünde 40 gün kalmıştı.

Daha önce İngiliz haber sitesi The Register, bir özel uçağın Snowden'ı Şeremetyevo havaalanından kaçırıp ABD'ye getirmek için Rusya'ya gönderildiğini ancak uçağın Danimarka'dan ileri gidemediğini yazmıştı.

DANİMARKA YAZIŞMALARIN TÜMÜNÜ AÇIKLAMADI

Denfri.dk haber sitesi, bunun ardından Danimarka Adalet Bakanlığı'na başvurup ABD ile Danimarkalı yetkililer arasında Snowden hakkında yapılan yazışmaların ortaya çıkarılmasını istemişti. Ancak Danimarka Adalet Bakanlığı, 'bilgilerin kamuoyuna açıklanması hâlinde bunun Danimarka'nın ABD ile olan ilişkilerine zarar verebileceği' gerekçesiyle belgelerin çoğuna erişim izni vermedi.

Diğer taraftan Denfri.dk, erişim izni verilen belgelerin bir özel uçağın Danimarka hava sahasına girdiğini ve Kopenhag havaalanına iniş yaptığını doğruladığını aktardı.

Edward Snowden, Şeremetyevo havaalanının transit bölümünde geçirdiği 40 günün ardından 1 Ağustos 2014'te Rusya'dan geçici sığınma hakkı almıştı.

Kaynak: Sputnik.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "ABD, Snowden'ı kaçırmak için Danimarka’ya uçak göndermiş" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete