'700 milyon dolar alan' Malezya Başbakanı'na öfke

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ve diğer kentlerde zimmetine 700 milyon dolar geçirmekle suçlanan Başbakan Necip Rezzak’ın istifası için protesto gösterileri düzenleniyor.
Pazar günü de devam etmesi beklenen gösteriler için binlerce kişi toplandı.

Rezak’ın banka hesabına yabancı bir bağışçı tarafından 700 milyon dolar yatırıldığının ortaya çıkması büyük öfke yarattı.

Para transferi, usülsüzlük iddiaları üzerine 1MDB adlı devlet fonununda yapılan incelemeler sırasında tespit edilmişti.

GÖZ YAŞARTICI GAZLA MÜDEHALE

Başbakan zimmetine para geçirmediğini söylüyor.

Polis gösterilere izin vermedi. Ancak Kuala Lumpur, Kota Kinabalu ve Kuching kentlerinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınmış durumda. Göstericilere ordunun müdahale edebileceği belirtiliyor.

En son 2012’de düzenlenen büyük çaplı bir gösteride polis göstericilere basınçlı su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Rezak’ın Kuaa Lumpur’u bir finans merkezine dönüştürmek için 2009’da kurduğu, borç içindeki 1MDB fonundan 700 milyon dolar aldığı ileri sürülüyor.

Hükümet yetkilileri, para transferlerinin adı açıklanmayan Orta Doğulu kaynaklardan gelen “siyasi bağışlar” olduğunu, ortada bir usülsüzlüğün olmadığını savunuyor.

1MDB fonu yöneticileri de başbakana para verilmediğini, iddiaların temelsiz olduğunu söylüyor.

Ancak eski Başbakan Mahathir Muhammed paranın bağış olduğuna inanmadığını söyledi ve Rezak’ı istifaya çağırdı.

2009’da iktidara gelen Başbakan uzun bir süredir iktidarda olan Barisan Nasional koalisyonu ve partisinin güçlü desteğine sahip.

Bu ayın başında iki gazetenin yöneticisinin görevden alınması ve 1MDB’deki yolsuzluk iddialarıyla ilgişli haberler yayımlayan bir internet sitesine erişimin engellenmesi protestolara neden olmuştu.

Kaynak: BBCTürkçe

    :

    :

    :

    :

    "'700 milyon dolar alan' Malezya Başbakanı'na öfke" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete