​Yapay deri sayesinde protez kullanan insanlar 'hissedebilecek'

Stanford Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı, yapay “deri” geliştirdi. Yapay deri sayesinde protez kullanan insanların nesneleri hissedebilmesi mümkün olabilecek.
Stanford Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı esnek organik devreler ve özel basınç sensörleri kullanarak yapay “deri” geliştirdi. Yapay deri, statik nesnelerden kaynaklanan kuvvetin hissedilmesini olanaklı kılmasının yanı sıra, farelerde yapılan in vitro deneylerde, bu basınç sinyallerinin beyne iletilmesi sağlandı.

Protez kullanan insanların proteze uygulanacak yapay deri sayesinde nesneleri hissedebilmesini sağlayacak teknolojinin statik basıncı dijital sinyallere dönüştürdüğü ve bu sinyallerin beyne iletildiği kaydedildi.

Araştırma ekibinin başındaki Benjamin Tee, önemli zorluklardan bir tanesinin devrelerin kaydettiği basıncın aynı büyüklükte “hissedilmesini” sağlamak olduğunu, bunun için sensörlerde piramidal mikro yapılara dönüştürülmüş karbon nanotüpler kullanıldığını açıkladı. Tee, bu mikro yapıların yakındaki nesnelerin elektrik alanından alınan sinyalleri, hassasiyeti maksimum seviyeye çıkaracak şekilde alıcı elektroda aktarabildiğini belirtti.

Dijital sinyallerin yapay deriden kortikal nöronlara aktarılmasının bir başka önemli güçlük olduğunu kaydeden Tee, bu amaçla yeni optogenetik proteinler geliştirdiklerini, böylece nöronların dijital stimulasyona yanıt vermesini sağladıklarını ifade etti.

    :

    :

    :

    :

    "​Yapay deri sayesinde protez kullanan insanlar 'hissedebilecek'" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete