Güneş enerjili uçak Atlantik’i geçti

Dünyanın güneş enerjisi ile çalışan ilk uçağı Solar Impulse II, Atlantik Okyanusu’nu 71 saatte geçti.
Pilot Betrand Picard yönetimindeki uçak tarihi uçuşunda tek bir damla benzin kullanmadı, tüm itiş gücünü kanatlarındaki güneş panellerinin ürettiği elektrik enerjisinden aldı.

23 Haziran’da İspanya’nın Sevilla şehri semalarında beliren uçak, arkasında doğmakta olan güneş ile güzel bir görüntü oluşturdu. Uçağın şehir hava sahasına girmesi sırasında İspanyol hava gösteri takımı pilot Picard’a inişe kadar eşlik etti.

Kanat uzunluğu  Boeing 747 yolcu uçakları boyunda olan, ancak ağırlığı orta boy bir cip kadar olan teknoloji harikası, doğa dostu uçak, New York’tan geçtiğimiz pazartesi gecesi havalanmıştı.

İYİ HAVA ŞARTLARI İÇİN BEKLEDİLER

Mühendisler ve yer uçuş kontrol ekibi, tarihi yolculuk için uçağın Atlantik rotası üzerindeki iyi hava şartları için günlerce  beklediler.

İsviçreli bir psikolog olan Picard aynı zamanda  amatör bir balonla uçuş uzmanı.

Kaptan Picard, 71 saat sekiz dakika süren yolculuk rotasını  uçağın her adımını takip eden yer kontrol ekibi ile ortak planladı.

20 dakikada bir 20 dakika uyuyarak uçağı uzun yolculuğunda Atlantik üstünde uçuran Picard, tehlikeli durumlara karşı, doğu Atlantik’teki Fransız ada  kolonilerinden bazılarına inmek için yedek plan da yapmıştı.

Solar Impulse II, Picard ve İsviçreli mühendis işadamı Andre Borschberg’ın ortak  tasarımı bir uçak.

Her iki ortak da değişik uçuşlarda uçaklarına pilotluk yaparak  dünya turu rotasını tamamlamaya çalışıyorlar.

Yüzde yüz güneş enerjisi ile çalışan uçak dünya turu kapsamında şimdiye kadar 15 uçuş yaptı.

Yazın sonunda yapılacak son ayak uçuş ile  her şey yolunda giderse, Solar Impulse II, 35.000 kilometrelik dünya çevresi rotasını ilk hareket noktası Abu Dabi’ye inerek tamamlayacak.

Kaynak: ŞALOM

    :

    :

    :

    :

    "Güneş enerjili uçak Atlantik’i geçti" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete