Günün Videosu

Antartika buzulları dünyanın şeklini değiştirecek

Bilim insanları önümüzdeki 200 yıl içinde eriyen buzulların okyanus sularını 3.3 metre yükselteceğini ve bu durumun kıyı bölgelerinin yok olmasına neden olacağını belirtiyor.
NASA uydularından alınan veriler ise 2004 yılından günümüze Antartika’nın 130 milyon metre küp erime yaşadığını kanıtlıyor.

Antartika’da bulunan Robert Adası erimenin boyutunu dünyanın görmesi için iyi bir örnek. Konuyu Antartika Araştırma ekibinden Peter Convey açıkladı:

KÜÇÜK BİR BUZUN ERİMESİ BİLE...

“Antartika’nın yüzde 97’si buzlarla kaplı. Biz her alanın erimesinden bahsetmiyoruz ve buzullar bir günde yok olmayacak ancak küçük miktarda bir buzulun erimesi bile suda büyük değişimlere yol açıyor ve su seviyelerini yükseltiyor.”

Erime sonucu ısınmaya başlayan su okyanuslardaki eko sistemi bozuyor. Şilili biyolog Angelica Casanova, Robert Adası’ndaki değişime dikkat çekiyor. 1995 yılından beri dramatik şekilde adanın bitki örtüsünün değişmekte olduğunun altını çiziyor:

“Antartika’nın küresel ısınmadan en çok etkilenen bölge olduğunu biliyoruz. Son 50 yılda bölgenin ısısı 3 derece yükseldi. Robert Adası’ndaki bitki örtüsü de bu bağlamda farklılaşıyor.”

Birkaç yıl öncesinde bilim insanları Antartika’nın muhteşem bir dengesi olduğunu ve uzun vadede derecelerin artıp azalmadığını açıklamışlardı.Ancak şimdi Antartika’nın ısındıkça suya karışan buzullarının dünya eko sistemini tehdit ettiği kanıtlandı.

    :

    :

    :

    :

    "Antartika buzulları dünyanın şeklini değiştirecek" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete