Günün Videosu

4G’de 4 milyar dolarlık kavga

İddialara göre, 4G ihalesinin askıya alınmasında Saray ile Başbakanlık arasındaki rant kavgası etkili oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “zaman kaybetmeye gerek yok” sözleri üzerine askıya alınan GSM operatörlerinin merakla beklediği 4G ihalesinin altından da rant kavgası çıktı.

Başkent’in kulislerinde dolaşan iddialara göre, 4G ihalesinin askıya alınmasında Saray ile Başbakanlık arasındaki rant kavgası etkili oldu. 4 milyar dolarlık rantı kimin alacağı netleşmedi.

Bu nedenle ihale üç ay ertelendi. Bir anlaşmaya varılması halinde 4G ihalesi yeniden yapılacak.

FİTİLİ SARAY ATEŞLEDİ

Türkiye iletişim sektörü 26 Mayıs’ta yapılması planlanan 4G ihalesini merakla beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4G için gereksiz açıklaması ile şoke oldu.

Geçtiğimiz ay 4G için geliştirilen milli baz istasyonu standını ziyaret eden Erdoğan, “Dünya şu anda 5G’yi konuşuyor, biz 3G’deyiz. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 2 yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” dedi.

Bu sözler, sektörde adeta bomba etkisi yaptı. Ancak, sektör oyuncuları 3-4 milyar dolarlık yeni pastadan Türkiye’nin vazgeçmesine bir anlam veremedi.

Ulaştırma Bakanlığı da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri üzerine 4G ihalesini üç ay daha erteledi. Yani tamamen iptal etmedi. Bu durum, Saray’ın 4G çıkışını daha da gizemli hale getirdi.

İŞİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Başbakanlık yani Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibi ise, 4G ihalesiyle ilgili çalışmaları tamamladı. Hatta 4G ihalesiyle ilgili hazırlıklar AKP’nin seçim beyannamesine de girdi. İşin sırrı ise daha sonradan anlaşıldı.

Başkent kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Saray ile Başbakanlık arasında ulaştırma sektöründe büyük bir kriz yaşanıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sağ kolu olarak bilinen Lütfi Elvan, iletişim ve karayolu ihaleleri ile iş adamlarını kendi taraflarında toplama planları yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağ kolu olan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ise, bu duruma karşı çıkıyor. Yani ulaştırma ve karayolu ihalelerinde Saray ile Başbakanlık arasında gizli bir çekişme yaşanıyor.

Bu nedenle, 4G ihalesi ile gündeme gelecek olan 4 milyar dolarlık rantın paylaşımı konusunda uzlaşmaya varılamadı. Ve ihale seçimler sonrasına ertelendi.

İhalenin üç ay sonraya ertelenmesi Ankara’da, Saray “Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu seçimden sonra görevden almak istiyor” şeklinde de yorumlandı.

VODAFONE’DA SIKINTI ÇIKTI

Öte yandan 4G ihalesinin askıya alınmasında şirketlerle ilgili yürütülen bazı pazarlıkların da etkili olduğu öne sürüldü.

Özellikle, İngiltere merkezli GSM operatörü Vodafone ile yapılan görüşmelerde, fiyatların istenilen düzeye çekilmesi konusunda başarı sağlanamadığı öne sürüldü.

AKP’nin kontrolünde bulunan Turkcell ile Avea’da ise 4G ihalesi ile konusunda sorun yaşanmadığı kaydedildi.

Kaynak: Taraf

    :

    :

    :

    :

    "4G’de 4 milyar dolarlık kavga" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete