Çocuk işçi sayısı da, çocuk işçi ölümleri de arttı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Türkiye'nin çocuk işçiliği karnesini açıkladı.
KARŞI GAZETE | ANKARA

Nüfusun 22 milyon 838 bin 482’sinin çocuk olduğunu belirten Karabıyık, çocuk nüfusunun Türkiye nüfusuna oranının da yüzde 29,4 olduğunu ifade etti.

Karabıyık açıklamasında şu verileri paylaştı:

SOKAKTA OYNAYACAKLARINA, SOKAKTA ÇALIŞIYORLAR

-TÜİK’in yapmış olduğu Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre 2012 yılında çocuk işçi sayısı 893 bindir ve çocuk işçilerin toplam çocuk nüfus içerisindeki oranı yüzde 5,9’dur.

-Sokakta oyun oynaması gereken çocukların istihdamında yüzde 2,4’lük artış var

ÇOCUKLARIN NEREDEYSE YARISI, EV İÇİNDE ÇALIŞTIRILIYOR

-Türkiye’de ev içinde, karşılığı olmadan, emeği görülmeden çalışan çocuklar toplam çocuk sayısının yüzde 49,2’sini oluşturuyor.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUK SAYISI ARTTI

-Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımlanan mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocukların, çocuk işçi sayısına oranı yüzde 45 ve tarım sektöründe çalışan çocuk işçi sayısı 326 binden 399 bine çıkmış durumda.

-Tarımda çalışan çocuk işçi oranı ise 2006’dan 2012’ye yüzde 8’lik bir artış gösterdi.

-Yoksul fertlerin yüzde 44,3’ü çocuklar

SON 3 YILDA 176 ÇOCUK İŞ KAZALARINDA ÖLDÜ

-İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (ISİG) verilerine göre  2015’te en az 63 çocuk işçi hayatını kaybetti. Aynı verilere göre, 2015’teki 1730 iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin yüzde 18’inin 14 yaş ve altında, yüzde  45’i 15-17 yaş arasındaki çocuklar.

-Son 3 yılda 176 çocuğumuz iş cinayetlerine kurban gitti. Bu çocukların  92’si tarım, 20’si inşaat, 14’ü ticaret/eğitim, 11’i metal, 6’sı gıda, 6’sı tekstil, 5’i konaklama/eğlence, 5’i taşımacılık, 5’i genel işler, 3’ü kimya, 2’si çimento, 1’i maden, 1’i iletişim, 1’i metal ve 1’i sağlık işkolunda çalışıyordu.  3 çocuğun ise işkolu tespit edilemedi.

-6-17 yaş grubundaki çalışan çocuklar içerisinde okula devam eden çocuklardan %39,3’ü hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak, yüzde 24’ü ise hane halkı gelirine katkıda bulunmak için çalışıyor.

-Okula devam etmeyen çocuklarda ise hane halkı gelirine katkıda bulunmak için çalışanların oranı % 58,7 . Okula devam etmeyen ve hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak için çalışan çocukların oranı ise % 18,1 .

4+4+4 SİSTEMİ ÇOCUKLARI İŞÇİLEŞTİRİYOR

Çocuk işçiliğin artış sebepleri incelendiğinde 4+4+4 eğitim sisteminin çocukların işçileştirilmesinde payı olduğunu vurgulayan Karabıyık, “Ne yazık ki meslek okulları da sanayinin fason işçileri olarak görülüyor ve çocuklar ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Buralarda çocuğun korunmasına yönelik istismara karşı merkezinde çocuğu koruma olan denetim mekanizmalarının oluşması gereklidir” diye konuştu.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr ​

    :

    :

    :

    :

    "Çocuk işçi sayısı da, çocuk işçi ölümleri de arttı!" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete