Dillerin en pahalısı mönü dili

Lüks restoranların kullandıkları süslü sözcüklerin mönülerdeki yemeğin fiyatına etkisi var mı?
 2014 yılında bir grup bilim insanı pahalı ve ucuz restoranların mönülerinde kullanılan dilleri inceleyip aralarındaki farkları gözlemlemişler. 

Ortaya çıkan sonuç ise çok ilginç hatta düşündürücü. Lüks restoranlar daha gösterişli sözcükler ve uzun betimlemeler kullanırken, göreceli olarak daha ucuz restoranlar ise daha az sözcük kullanıyorlarmış.

ABD’nin en iyi dördüncü okulu olarak kabul edilen Stanford’da dil bilimi uzmanı olan Dan Jurafsky ve ekibinin yaptığı araştırmada 650.000 yemek ve 6.500 menü incelenmiş. Özel bir istatiksel yöntem kullanılarak hangi kelimelerin bulunduğu menülerin daha pahalı yemek fiyatlarına sahip olduğu belirlenmiş.

Bu araştırma için hazırlanan işletim sistemiyle beraber günlük hayatta kullanılmayan sözcüklerin ve uzun sözcük gruplarının olduğu menülere sahip restoranların daha pahalı olduğu fark edilmiş.

EGZOTİK OLUNCA FİYATLAR UÇUYOR

Bir yemeği betimlemek için fazladan kullanılan her kelime için fiyatlarda 18 cent’lik artış gözlenmiş. Özellikle iştah açıcı sözcüklerin tercih edildiği menülerde zengin, çıtır ve lezzetli gibi cazip çekici sıfatlar kullanılıyormuş. Egzotik de bir diğer önemli sözcük. Egzotik baharatlı’, ‘egzotik meyveli’ gibi açıklamaların olduğu yemeklerin fiyatları da artıyormuş.

Araştırmayı okuduktan sonra gözümün önünden bir kez daha mönülere bakarken geçirdiğim süre, her bir yemeğe içinde ne varmış diye tekrar tekrar okuyuşum geçti.

Bu yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de özellikle son yıllarda lüks şef restoranları arttıkça uygulanmaya başlayan bir yöntem. Artık mönülere bakmıyor, okuyoruz.

Evet, kısacası araştırmanın sonuçlarına katılmamak mümkün değil. Ancak o sayede mönünün sağ tarafı önemsizleşiyor. Mesela bir yemeğin ‘Ege’nin yaylalarında serbest dolaşan tavukla yapılmış yanında güneşte kurutulmuş Çanakkale domatesi ve üzerinde Kaz dağları kekikli yahni” gibi uzayıp giden adını okurken, bir tavuk buduna bu para verilir mi? diye kendinize bile sormaktan çekiniyorsunuz.

Kaynak: Radikal

    :

    :

    :

    :

    "Dillerin en pahalısı mönü dili" hakkında Tweetler

    DİĞER YAŞAM HABERLERİ