Erdoğan ve Kahraman'ın kurduğu vakıf laikliği çoktan kaldırmış

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik çıkışı tepki topladı. Ancak bu ilk değildi. Kahraman ve Erdoğan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın, anayasadan laikliği 2012’de attığı anlaşıldı. O metin Meclis’e de sunuldu.
Mec­lis Baş­ka­nı AK­P’­li İsmail Kah­ra­man la­ik­lik ko­nu­sun­da­ki açık­la­ma­la­rıy­la Tür­ki­ye­’nin gün­de­mi­ne otur­du. Kah­ra­ma­n’­ın, “Ye­ni ana­ya­sa­da la­ik­lik ol­ma­ma­lı­” de­me­si bü­yük tep­ki top­la­dı. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan ise bu sözler için “Mec­lis Baş­ka­nı­mı­zın ken­di gö­rü­şü­dü­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 

Usta gazeteci Sözcü yazarı Uğur Dündar, İsmail Kahraman ve Erdoğan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın, anayasadan laikliği 2012’de attığına ilişkin anayasa teklifini ortaya çıkardı.

AK­P’­Lİ VE­KİL­LER Bİ­Lİ­YOR­DU

An­cak bu çıkışın, Kah­ra­ma­n’­ın la­ik­lik­le il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni ilk açık­la­ma­sı ol­ma­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. İs­ma­il Kah­ra­man da­ha ön­ce de Bir­lik Vak­fı adı­na ha­zır­la­dı­ğı ana­ya­sa tas­la­ğın­da ‘la­ik­li­k’ kar­şı­tı gö­rüş­le­ri­ni di­le ge­tir­miş­ti. Hat­ta o tas­lak Er­do­ğa­n’­ın baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de AK­P’­li­le­re de su­nul­du. 

Pe­ki kimdir bu Bir­lik Vak­fı ve Kah­ra­ma­n’­ın im­za­sı­nı da ta­şı­yan o tas­lak­ta ne­ler var­dı?

İş­te ya­nı­tı:

Bir­lik Vak­fı, 29 Ma­yıs 1985 tarihinde ku­rul­du. Vak­fın ku­ru­cu­lar ku­ru­lu üye­le­ri ara­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan da yer al­dı. Kah­ra­man, 2012 yı­lın­da “Bir­lik Vak­fı İs­tan­bul Hu­kuk­çu­lar Ku­lü­bü Ye­ni Ana­ya­sa Tas­la­ğı­” baş­lı­ğı al­tın­da ha­zır­la­nan bir met­ne im­za at­tı. Kah­ra­ma­n’­ın “Bir­lik Vak­fı Ku­ru­cu­lar Ku­ru­lu Baş­ka­nı­” ola­rak ta­nı­tıl­dı­ğı me­tin, 30 Ni­san 2012 ta­ri­hin­de TBMM Uz­laş­ma Ko­mis­yo­nu­’na su­nul­du. Mil­let­ve­kil­le­ri ta­ra­fın­dan ‘tar­tı­şı­la­n’ tas­lak­ta la­ik­lik­le il­gi­li şu ifa­de­ler yer al­dı: 

‘P­RAN­GA­’ BEN­ZET­ME­Sİ YA­PIL­DI

“Ha­zır­la­mış ol­du­ğu­muz bu tas­lak­ta la­ik­lik gi­bi çok muğ­lâk ve tar­tış­ma­lı bir kav­ra­mın ana­ya­sa­lar­da yer al­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği ka­na­atin­de ol­du­ğu­muz için tas­la­ğı­mız­da la­ik­lik ile il­gi­li bir dü­zen­le­me­ye yer ve­ril­me­miş­tir. La­ik­li­ğin doğ­du­ğu uy­gu­lan­dı­ğı ül­ke olan Fran­sa­’da la­ik­lik şu şe­kil­de ta­rif edil­mek­te­dir: ‘La­ik­lik; ka­mu eği­ti­mi, din, fel­se­fe ve po­li­ti­ka ko­nu­la­rın­da dev­le­tin ta­raf­sız ol­ma­sı de­mek­tir.’ (…) Fi­kir, ka­na­at ve dü­şün­ce hür­ri­ye­ti­ne pran­ga vur­ma ara­cı ola­rak kul­la­nı­lan ‘la­ik­lik pren­si­bi­ne/kav­ra­mı­na­’ tas­la­ğı­mız­da yer ve­ril­me­miş­tir.” 

‘VE­KİL YE­Mİ­Nİ DE­ĞİŞ­Tİ­RİL­Sİ­N’

Meclis Başkanı İsmail Kah­ra­ma­n’­ın im­za­sı­nı ta­şı­yan tas­lak­ta ana­ya­sa­nın baş­lan­gıç kıs­mı­na “Al­lah, Tan­rı, Ya­ra­da­n” gi­bi ke­li­me­ler ya­zıl­ma­sı tav­si­ye edil­di. Tas­lak­ta, mil­let­ve­ki­li ye­mi­ni için de “Bi­lin­di­ği gi­bi se­çi­len­le­rin inan­dı­ğı kut­sal ki­tap üze­ri­ne ye­min ede­bil­me im­ka­nı var­dı­r” de­nil­di. Tas­lak­ta, Di­ya­ne­t’­in özerk bir ku­rum ha­li­ne ge­ti­ril­me­si is­ten­di, “Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı da se­çim­le be­lir­len­si­n” de­nil­di. 

ERDOĞAN'IN ADI İLK SIRADA



Birlik Vakfı’nın kökeni Milli Türk Talebe Birliği’ne dayanıyor. Oradan yetişen isimlerin kurduğu Birlik Vakfı, 29 Mayıs 1985 yılında faaliyete başladı. Birlik Vakfı’nın kurucular kurulu üyeleri arasında birinci sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Meclis Başkanı Kahraman, AKP’nin eski İçişleri Bakanlarından Abdülkadir Aksu da o listede yer alıyor. 

AÇILIŞTA ÜÇÜ BİR ARADA 

Vakfın internet sitesinin açılış sayfasında ise karşınıza, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahraman ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün birlikte yer aldığı bir fotoğraf çıkıyor. Birlik Vakfı’nın diğer kurucuları arasında şu isimler var: M. Zeki Akınca, Mehmet Alacacı, Azmi Ateş, Nasuh Boztepe, Cemil Çiçek (Meclis eski Başkanı), Zeki Ergezen, Ömer Dinçer, Mustafa Helvacı, Feyzullah Kıyıklık, Hamdi Topçu (Türk Hava Yolları eski Yönetim Kurulu Başkanı),  Erman Tuncer. 

ATATÜRK'Ü ANAYASA'DAN ATTILAR, İLK 4 MADDEYİ DEĞİŞTİRDİLER!...



Birlik Vakfı’nın hazırladığı anayasa taslağında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adının geçmemesi de dikkat çekti. Mevcut anayasanın başlangıç bölümünde yer alan ‘Atatürk’lü ifadeler taslakta yer almadı. ‘Başlangıç’ bölümünde, şöyle denildi: “Bizler; adalet, hürriyet, hukukun üstünlüğü, eşitlik, insan hakları, demokrasi, manevi ve milli değerlere bağlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, Yüce Allah’ın devletimizi sonsuza kadar koruması dileğiyle bu anayasayı kabul ediyoruz.” Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez ilk dört maddesini de değiştirdi. 

HUKUK DEVLETİ’ DE DEMEDİLER

Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” ifadesi taslakta şu şekilde değiştirildi: “Türkiye Cumhuriyeti hak ve adalete, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, halk egemenliğine, kuvvetler ayrılığına bağlı demokratik bir devlettir.”Parlamenter sisteme ‘sorunlu’ dediler ve başkanlık istediler

Kaynak: sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan ve Kahraman'ın kurduğu vakıf laikliği çoktan kaldırmış" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete