​Dokunulmazlıkta ‘CHP kampı’ krizi

AKP, İsmail Kahraman'ın da oy kullanabilmesi için dokunulmazlık görüşmelerini ertelemeyi planlıyor. Oylamanın ikinci turunun Cuma'ya kalmasının, o gün kampı olan CHP açısından sıkıntı doğuracağı belirtiliyor.
TBMM’de AKP ile HDP’yi karşı karşıya getiren, vekiller arasında kavgaya kadar varan dokunulmazlık konusunun bu hafta karara bağlanması bekleniyor. AKP’nin bugün önergeyi Genel Kurul’a taşımayacağı, yarın ise ilk tur oylamanın yapılacağı ifade ediliyor. Ancak bu durumda, ikinci tur oylama Cuma gününe kalıyor. Cuma günü ise, CHP’li vekiller önceden planlanmış kamplarına gidecekler. Oylamanın ikinci turunun Cuma’ya kalmasının, CHP açısından sıkıntı doğuracağı, bugünkü Genel Kurul öncesinde partiler arasında yapılacak görüşmelerde bu konuya çözüm bulmaya çalışılacağı kaydediliyor.

AKP, FİRE OLMASIN DİYE ADETA “OLAĞANÜSTÜ HAL” İLAN ETTİ

AKP, Genel Başkan’ın değişeceği 22 Mayıs kongresi öncesinde TBMM’deki dokunulmazlık oylamasında fire olmaması için adeta “olağanüstü hal” ilan etti. AKP’nin 317 milletvekili var, ancak TBMM Başkanı İsmail Kahraman oy kullanamayacağından oy sayısı 316. AKP’de, bu 316 vekilden fire olmaması için büyük çaba harcanıyor.

MHP’nin de dokunulmazlık oylamasında büyük oranda “evet” oyu vermesi bekleniyor. MHP’nin de TBMM’de 40 vekili var. Ancak gerek MHP içindeki kongre karmaşası, gerekse MHP’li vekillerin bazılarının da dokunulmazlık dosyasının bulunması, MHP’de de fire olasılığını güçlendiriyor.

CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklardan TBMM’ye intikal etmiş olanların geçici bir anayasa değişikliği ile tek seferde topluca kaldırılmasına ilişkin oylamada, partisinin “evet” oyu kullanacağını açıklamıştı. Ancak CHP’li vekillerin bazıları, kamuoyu önünde “hayır” kullanacaklarını söylemişlerdi. CHP’nin 133 vekilinden çok sayıda fire olması bekleniyor.

TBMM’de en çok dokunulmazlık dosyasına sahip olan HDP’nin ise, 59 milletvekilinin tümünün, oylamada “hayır” oyu kullanması bekleniyor. TBMM’de şu anda, 138 milletvekilinin fezlekeleri var. Vekillerin bazılarının birden fazla fezlekesi bulunması nedeniyle oylamada ele alınacak toplam dosya sayısı ise 667.

Kaynak: Zeynep Gürcanlı / Sözcü Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Dokunulmazlıkta ‘CHP kampı’ krizi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete