CHP'den 'şeffaflık' teklifi

Budak, kamu borç üstlenim işlemleriyle ilgili bilgilerin Kamu Borç Yönetimi Raporu içinde ayrı bir bölüm halinde yayınlanmasını öngören kanun teklifi verdi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kamu borç üstlenim işlemleriyle ilgili bilgilerin Kamu Borç Yönetimi Raporu içinde ayrı bir bölüm halinde yayınlanmasını öngören kanun teklifi verdi.

Budak, 4749 Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, üçüncü havaalanı, üçüncü köprü ve şehir hastaneleri gibi projelerde devletin üstlendiği borçlarla ilgili gizliliğin kaldırılması gerektiğini savunarak, “100 milyar dolarlık borç üstlenimi yurttaşlardan gizlenemez” dedi.

AKP hükümetleri döneminde “Kamuda Şeffaflık Paketi” başlıkları altında çok sayıda etkinlik yapılmasına rağmen tersi bir sürecin yaşandığını ifade eden Budak, “Şeffaflık bir yana, TBMM’nin Anayasa ile çerçevesi çizilmiş denetim yetkisi bile yok sayılmaya çalışılmaktadır. Soru önergelerine ya hiç yanıt verilmemekte ya da soruların karşılığı olmayan yazılar gönderilmektedir. Bu anlayış tüm alanlarda etkisini göstermektedir. Söz konusu alanlardan birisi de Hazine Müsteşarlığı’nın üstlendiği borçlarla ilgilidir” dedi.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme ile kamu özel işbirliği ve yap-kirala-devret yöntemleriyle gerçekleştirilen büyük bütçeli projelerle ilgili kullanılan krediler konusunda Hazine Müsteşarlığı’na borç üstlenme yetkisi verildiğini hatırlatan Budak, bu doğrultuda çok sayıda borç üstlenim işlemi yapıldığını ancak kamuoyuna hiçbir bilgi verilmediğini kaydererek, şöyle devam etti:

KAMUOYUYLA PAYLAŞMALIDIR

“Hazine Müsteşarlığı’nın bu kapsamda üstlendiği borç tutarının 100 milyar dolara ulaştığı yönünde bilgiler kamuoyuna yansımaktadır. Bu rakamın doğru olup olmadığı, getirilen gizlilik hükmü nedeniyle öğrenilememektedir. Bu çok büyük bir rakamdır. Böylesine büyük bir borç üstleniminin yurttaşlardan gizlenmesi, şeffaflıkla bağdaşmamaktadır. Borçluların ödeme güçlerinin kalmaması durumunda, bu yük yurttaşların omuzlarına binecektir. Yurttaşlardan, miktarı milyarlarca doları aşan yükü gizlemek, kabul edilemez. Hazine Müsteşarlığı, hangi projede, hangi firma için borç üstlenim taahhüdünde bulunduğunu kamuoyuyla paylaşmalıdır. Şeffaf, hesap verebilir kamu yönetim anlayışının gereği budur.”

Kanun teklifiyle, Hazine Müsteşarlığı’nın 19 Nisan 2014 tarihinden bu yana gerçekleştirdiği borç üstlenim anlaşmalarıyla ilgili işlemlere, Kamu Borç Yönetimi Raporu içinde yer verilmesi, borç üstlenimi anlaşmalarının Resmi Gazete’de yayınlanması öngörülüyor.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "CHP'den 'şeffaflık' teklifi" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete