AKP’de plan ‘oyalama’

Meclis Başkanlığı’nı alan AKP’de izlenecek yolun oyalama taktiği ile erken seçime gitmek olduğu konuşuluyor.
Seçimdeki oy kaybına rağmen MHP’nin desteğiyle TBMM Başkanlığı’nı alan AKP’de ‘Saray’ın akp-de-plan-oyalama-55147-1.planı doğrultusunda oyalama taktiğiyle sürecin uzatılması, geçici hükümet ya da AKP azınlık hükümeti kurularak en erken mart ayında seçimlerin yenilenmesi seçeneğinin koalisyon formüllerinin önüne geçtiği konuşuluyor.

YENİLERE GÜVENCE

AKP yönetimi, yeni seçilen ve sayıları 30’u bulan yeni üç dönemlik vekillerin erken seçime itirazlarını gidermek için 7 Haziran sonrasındaki süreci bir dönem olarak saymama eğiliminde. Bu yönde bir adım atılırsa genel seçimlerde “üç dönem” kuralına takılarak parlamento dışı kalan 70 eski vekil de bir dönem ara vermiş sayılmayacak.

Genel seçimlerin ardından yaptırdığı anketlerde seçimlerin yenilenmesi durumunda AKP’nin oy oranında değişiklik olmayacağını gören Erdoğan’ın, hükümeti kurma sürecini mümkün olduğunca uzatarak oyalama taktiği izleyeceği ve süreç içinde yapılacak yeni anketlere göre strateji geliştireceği belirtiliyor.

ANAYASA İHLALİ OLUR'

CHP eski milletvekillerinden hukukçu Atilla Kart, seçimlerin yenilenmesi durumunda Anayasa’da öngörülen süreler dikkate alındığında en geç kasım ya da aralık ayında seçim yapılması gerektiğini belirterek, bunun dışında bir tarihin Anayasa’yı ihlal olacağını söyledi.

'ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ GÖRÜNÜYOR'

TBMM Başkanlığı seçiminin ardından AKP-CHP koalisyonu olasılığının zayıfladığı konuşulurken, CHP yöneticileri de erken seçim olasılığının daha güçlü göründüğüne dikkati çekiyor.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “AKP-MHP koalisyonuna yönelik bazı gelişmeler de olabilir önümüzdeki süreçte ancak kulislerde AKP’nin oyalama taktiği izlenerek seçimlerin marta bırakılmasına yönelik bir eğilim içinde olduğu konuşuluyor. Ülke koşulları dikkati alındığında bu çok yanlış bir tutum olur” dedi.

Tekin, MHP’nin tutumunu anlamakta zorluk çektiklerini de belirterek, “Bahçeli daha bir hafta önce ‘Meclis Başkanı Erdoğan’ın kontrolünde olmamalı’ demişti. Bu sürede ne değişti bilmiyorum. Erdoğan’ın istediği bir ismin Meclis Başkanı seçilmesine destek oldular” diye konuştu.

Kaynak: Birgün /Sabahat Karakoyun

    :

    :

    :

    :

    "AKP’de plan ‘oyalama’" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete