Kopan kol davasında önemli gelişme

İçişleri Bakanlığı Veli Saçılık'a verilen tazminatı geri almak istedi Adalet Bakanlığı AİHM kararına uyulmasını istedi.
Burdur Cezaevi’ndeki operasyonda kolu kopan Saçılık’a ödenen tazminatın AİHM’nin ‘geri alınamayacağı’na ilişkin kararı yok sayılarak faiziyle 240 bin 320 lira olarak temini için İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı icra işleminde önemli bir gelişme yaşandı...

Saçılık’a icra işleminin gazetemizde manşet olması sonrası Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı, ilgili birimlere ve İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek AİHM’nin kararının bağlayıcı olduğunu belirtti ve haklarından feragat etmesini istedi...

Burdur cezaevi’ne 2000’de düzenlenen operasyonda, cezaevi duvarını yıkmaya çalışan dozerin kepçe darbesiyle kolu kopan, önce kopan kolu için ödenen tazminatın geri alınmasına, sonra da Burdur Cezaevi’nin yıkılan duvarının bedelini ödemesine karar verilen Veli Saçılık’la ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), “tazminatı geri alamazsın” kararına rağmen kopartılan kolu için ödenen tazminatı iadesi için icra gönderilen ve 3 gün içinde ödeme yapması istenen Saçılık için Adalet Bakanlığı’nın harekete geçtiği ortaya çıktı. Bakanlık, hem kendi ilgili birimlerine hem de İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek AİHM kararının icrası için 3 aylık süre bulunduğuna dikkati çekti ve bu süre tamamlanmadan Saçılık’la ilgili alacaklardan feragat işleminin yapılarak ilgili yazının gönderilmesini istedi. Buna göre Saçılık’tan söz konusu tazminat iadeleri alınamayacak.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanı Hacı Ali Açıkgül, “AİHM’nin kararı söz konusu. Ödenen paranın geri alınmaması, alınmışsa iade edilmesi kararı var. Bunun için kurumlara yazı yazdık. AİHM kararlarını yerine getirmekten biz sorumluyuz. Biz AİHM kararlarını titizlikle uyguluyoruz. Kararlar bağlayıcı. Ne gerekiyorsa ilgili kurumlardan isteyip, süresi içinde yapılmasını istiyoruz” dedi.

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın, Milliyet’in önceki gün manşete taşıdığı Saçılık’a icra gönderilmesine yönelik haberle ilgili harekete geçtiği ortaya çıktı.

150 bin TL tazminat

Saçılık’ın kolunun kopması nedeniyle İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu bularak önce 150 bin TL tazminata hükmetmiş, ancak bu para ödendikten yıllar sonra Danıştay, Saçılık’ı, “isyana katıldığı” kusurlu bulmuştu. Saçılık’ın parayı faiziyle geri ödemesi kararlaştırılmıştı. Saçılık’ın karar düzeltme başvurusunu Danıştay 10. Daire, geri çevirmişti. Böylece Saçılık’ın aldığı tazminatı geri ödemesi kesinleşmişti. Saçılık hakkında bir dava da dozerin duvarı yıkması nedeniyle açıldı ve duvar parası olarak 61 mahkumdan faiz artışları hesaplanarak 250 bin TL istendi. Bu süreçte cezaevine girmesine neden olan olayla ilgili davadan beraat eden ve kamu görevlisi olarak çalışan Saçılık, tek ulaşılabilen davalı oldu.

AİHM’den olumlu karar

Saçılık, bu davada da suçlu bulundu ve zararı ödemesi kararlaştırıldı. Saçılık, bunun üzerine AİHM’ye başvurdu. AİHM, kısa sürede karara bağladığı davada Saçılık’ı haklı buldu. Kararda, “Hükümetin Saçılık’a maddi ve manevi tazminat olarak ödenen meblağın geri alınmasına ilişkin tüm taleplerinden ve Saçılık tarafından açılan idari davada Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın kendilerini savunmaları dolayısıyla gerçekleşmiş olabilecek masraf ve giderler açısından tüm ilave miktarlara ilişkin tüm taleplerinden feragat etmesine; devlet tarafından Saçılık’a masraf ve giderler için, yukarıda belirtilen 3 aylık süre içerisinde, ödeme tarihindeki döviz kuru üzerinden 10 bin euro ödenmesine kararı verilmiştir” denildi.

‘Feragat edin’ yazısı

Ancak bu karara rağmen İçişleri Bakanlığı, Saçılık aleyhine icrai işlem başlattı. Ankara 5. İcra Müdürlüğü kanalıyla gönderilen yazıda Saçılık’tan 3 gün içinde 240 bin lirayı icra müdürlüğü hesabına yatırılması istendi.

Milliyet’in manşetine taşıdığı bu gelişmenin ardından harekete geçen Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı, AİHM kararlarının yerine getirilmesi görevinin kendilerine verildiğini anımsatarak, bakanlığın ilgili birimlerine ve İçişleri Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Alınan bilgiye göre yazıda, AİHM kararının eylülde kesinleştiği ve 3 ay içinde uygulanması zorunluluğu bulunduğu anımsatıldı. Alacaktan feragat işlemlerinin alacaklı kurum tarafından yapılması gerektiği belirtilen yazıda, bu işlemlerin yapılarak gerekli belgelerin başkanlığa gönderilmesinin gerektiği vurgulandı. AİHM kararının icrasının kesinleşeceği tarihin de anımsatıldığı yazıda bu tarihe kadar işlemlerin yapılması istendi. Yazı, icra işleminin UYAP’a yüklendiği gün, İçişleri Bakanlığı’na da gönderildi.

Buna göre söz konusu alacaklardan feragat edilmesi gerekecek ve AİHM kararı uyarınca Saçılık’tan bu bedeller alınamayacak.

‘AİHM kararları bağlayıcı’

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanı Hacı Ali Açıkgül, Saçılık dosyası konusunda şunları söyledi:


“AİHM aslında ihlal kararını 2011’de verdi. Ancak iç hukukta işin yürüyen tarafı vardı. 2011’de AİHM tazminat kararını saklı tuttu. Saçılık’la ilgili iç hukukta karar kesinleşince ödenen parayı geri alma prosedürü başladı. Ancak AİHM’nin eylüldeki kararı söz konusu. Ödenen paranın geri alınmaması, alınmışsa iade edilmesi kararı var. Bunun için kurumlara yazı yazdık. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı’na, bakanlığın ilgili birimlerine, ‘ödeme aldıysanız iade edin, almadıysanız feragat edin’ diye. AİHM kararlarını yerine getirmekten biz sorumluyuz. Biz, AİHM kararlarını titizlikle uyguluyoruz. Kararlar bağlayıcı. Ne gerekiyorsa ilgili kurumlardan isteyip, süresi içinde yapılmasını istiyoruz.”

Kaynak: Milliyet / Gökçer Tahincioğlu

    :

    :

    :

    :

    "Kopan kol davasında önemli gelişme" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete