İBDA-C liderinin salıverilme gerekçesi: Fikri düzeyi aşmayan muhalif...

Yeniden yargılanma sonucu beraatine karar verilen Salih İzzet Erdiş hakkındaki gerekçeli karar tamamlandı.
Prof. Ahmet Taner Kışlalı'nın aracına bomba koyarak Kışlalı'nın ölümüne neden olan saldırıyı üstlenen İBDA/C'nin lideri Salih İzzet Erdiş'in yeniden yargılanma sonucu beraatine karar verilmişti. Erdiş'in beraati hakkındaki gerekçeli karar tamamlandı.

Yazılarında Salih Mirzabeyoğlu müstear adını kullandığı ve kamuoyunda da bu adıyla tanınıp ve bilindiği vurgulanan gerekçede, "Hükümlü Salih İzzet Erdiş'in Türkiye'de yerleşik laik ve demokratik devlet düzenini benimsemeyen, yerine dini esaslara dayalı yeni bir dünya düzeni hedefleyen bir sistem karşıtı ve muhalif olduğu" ifadelerine yer verildi.

DHA'nın haberine göre, kararda Salih İzzet Erdiş'in eserleri ve konferanslarında dile getirdiği söylemleri ve verdiği mesajların "devlet ve toplumun bir kesimini rahatsız edici, çarpıcı, saldırgan, kışkırtıcı ve şok edici, toplum kesimlerinin kahir ekseriyeti tarafından paylaşılmayan fikir ve düşünceler olduğu hususlarında kuşku ve duraksama bulunmadığının" da altı çizildi.

'YETERLİ DELİL YOK'

Gerekçede, Erdiş'in sisteme yönelik karşıt görüş ve fikirlerinin "düşünsel ve fikri düzeyi aşmadığı" anlatılarak şunlar ifade edildi:

"Anayasal düzeni değiştirmeye yönelik bombalama, soygun, ölüm ve yaralama ile sonuçlanan silahlı saldırı biçimindeki şiddet hareketlerini kışkırttığına, bunları teşvik ettiğine, şiddet eylemleri konusunda İBDA/C örgütü mensuplarına emir veya talimat verdiğine, İBDA/C silahlı terör örgütünün kurucusu veya yöneticisi olduğuna, böyle bir silahlı terör örgütünde emir ve kumandayı haiz olduğuna, şiddet eylemlerini sevk ve idare ettiğine, silahlı örgüt üyeleri ile arasında gevşek de olsa hiyerarşik bir bağ ve altlık-üstlük ilişkisi bulunduğuna, önceki mahkumiyet hükmünde kabul edilip benimsendiği şekliyle şiddet eylemlerinin gerçekleştirilmeye başlandığı 1991-1992 yıllarından sonra oluşturulan cephe hareketlerinde emir, talimat verme vs. şekilde yönlendirmesi olduğuna, İBDA/C silahlı örgütünü oluşturduğu ve şiddet eylemlerini gerçekleştirdiği kabul edilen birbirinden bağımsız cephe ve hücre oluşumları ile arasında organik bağının bulunduğuna dair mahkumiyetine elverişli ve yeterli, kesin ve inandırıcı, somut ve objektif hiçbir kanıt mevcut olmadığı anlaşılmıştır."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi , 2 Nisan 2001'de verdiği kararla Salih İzzet Erdiş'i "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırmıştı. Aynı dava kapsamında yargılanan Saadettin Ustaosmanoğlu ise 18 yıl ağır hapis cezası almıştı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 2004'te tekrar yapılan uyarlama ve 2005'te yeni TCK hükümleri gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülmüştü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de cezaları onamıştı. Erdiş'in avukatı Hasan Ölçer, İBDA/C davası kapsamında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan 16 yıl cezaevinde tutuklu kalan müvekkili için 27 Haziran 2014'te yeniden yargılama talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, 22 Temmuz 2014'te bu talebi kabul ederek Erdiş'in tahliyesine karar vermişti.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "İBDA-C liderinin salıverilme gerekçesi: Fikri düzeyi aşmayan muhalif..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete