Halk başkanlık için kararını verdi...

26 ilde, bin kişiyle yapılan araştırmadan bu sonuç çıktı.
Kadir Has Üniversitesi’nin araştırmasına göre; Türkiye’nin en önemli sorunu olarak terör ilk sıra yerleşti. Vatandaşın yüzde 69’u başkanlık sistemine karşı çıkıyor, “Hükümet terörle mücadelede ve dış politikada başarısız…” diyor

İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi, 26 ilde bin kişiyle bire bir görüşerek yaptığı sosyolojik araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin mevcut sorunları ile yeni gündemlerine ilişkin kamuoyu nabzının tutulduğu ‘Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’, 2015 yılında en büyük sorun olarak terörün görüldüğünü ortaya koydu. 2014’te “Türkiye’nin en büyük sorunu terör” diyenlerin oranı yüzde 13.9 iken, bu oran geçen yıl yüzde 39.3’e yükseldi. İkinci sırada ise işsizlik yer aldı.

“Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?” sorusuna, ankete katılanların yarısından fazlası “Ekonomik olarak kötü durumdayım” cevabını verdi.

IŞİD’i terör örgütü görenlerin oranı yüzde 86.4 olurken, yüzde 54’lük bir kesim IŞİD’e hava destekli operasyonların yapılmasını istedi. Araştırma halkın yüzde 45.8’inin hükümetin PKK ile mücadele konusunda başarısız olduğuna inandığını ortaya koydu.

“BÖLÜNME TEHLİKESİ ALTINDA…”

Türkiye’nin bölünme tehlikesi altında olduğu algısında yükselme gözlendi. ‘Sizce Türkiye bölünme tehlikesi altında mı?’ sorusuna yüzde 54,2 oranında ‘evet’ cevabı verildi. 2014’te deneklerin yüzde 46.2’si ‘evet’ cevabı vermişti. “Ülkenin yönetim tarzı nasıl olmalı?” sorusuna ‘Parlamenter demokrasi’ diyenlerin oranı yüzde 68.9’ken, başkanlık isteyenler yüzde 22.1’de kaldı.

“TOPLUMDA KUTUPLAŞMA ARTAR”

Başkanlık sistemi istemeyenler, toplumda kutuplaşmayı artıracağını ve tek adamlığa yol açabileceğini düşünüyor. Vatandaşların yüzde 65’i Türkiye’de yargının siyasallaştığını düşünüyor.

“Türkiye’de medya temel işlevini yerine getirebiliyor mu?” sorusuna yüzde 63 “Hayır” cevabını verdi.

Türkiye’de yaşamaktan duyulan memnuniyet de soruldu. 2014 yılında çok mutlu ve mutlu olanların oranı yüzde 60.7 iken, 2015’te bu oran yüzde 48’e düştü.

Mutsuz ve çok mutsuz olanların oranı ise yüzde 19.7’den yüzde 25.7’ye yükseldi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, araştırmayla ilgili şunları söyledi:

“Halkın çoğunluğunun üniter devlet yapısının devam etmesinden yana olduğunu yani federal bir yapıya sıcak bakmadığını, yine halkın önemli bir çoğunluğunun başkanlık sistemini henüz onaylamadığını parlamenter yapının devam etmesinden yana olduklarını görüyoruz.”

Kaynak: sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Halk başkanlık için kararını verdi..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete