Erdoğan'ın halısına basmak yasak

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın “Ak­re­di­tas­yo­n” ya­sa­ğı uy­gu­la­dı­ğı Sözcü, çok tar­tı­şı­lan Sa­ra­y’­a va­tan­daş ola­rak gir­di.
Sa­ra­yı gez­mek is­te­yenler, in­ter­net üze­rin­den baş­vu­ru­da bu­lu­nu­yor. Se­çi­len “Şans­lı­” va­tan­daş­la­ra da, ma­il yo­luy­la Sa­ray ge­zi­si­ne iliş­kin ilk bil­gi­ler ulaş­tı­rı­lı­yor. En çok dik­kat çe­ken bil­gi, “Ra­hat ayak­ka­bı gi­yi­n” uya­rı­sı… İlk ma­il­den son­ra, bu kez va­tan­daş te­le­fon­la ara­nı­yor. Ken­di­si­ne, Sa­ra­y’­da ger­çek­leş­ti­ri­len tur­lar­dan han­gi­si­ne ka­tı­la­ca­ğı, ta­rih ve saa­ti ile bil­di­ri­li­yor. Nor­mal­de 20 ki­şi­lik grup­lar­la Sa­ray va­tan­da­şa gez­di­ri­li­yor. An­cak eşi ve ço­cuk­la­rı ile ge­len “se­çil­miş va­tan­daş­la­r” da ge­ri çev­ril­mi­yor.

KA­YIT VE ÇE­KİM YAP­MAK YA­SAK

Sa­ra­y’­ın 5 ka­pı­sı var. Zi­ya­re­te ge­len va­tan­daş­lar, ar­ka­da ka­lan 1 nu­ma­ra­lı ka­pı­dan Sa­ra­y’­a alı­nı­yor. Va­tan­da­şın Sa­ray ge­zi­si­nin res­mi adı “Kül­li­ye zi­ya­re­ti­”… Sa­ra­y’­a de­li­ci, ke­si­ci alet, bo­ya ve siv­ri uç­lu ma­ter­yal sok­mak ya­sak. Cep te­le­fon­la­rı gi­riş­te ka­pa­lı şe­kil­de gö­rev­li­le­re tes­lim edi­li­yor. Ses ve gö­rün­tü kay­dı ya­pan ci­haz­lar içe­ri alın­mı­yor. Sa­ra­y’­da fo­toğ­raf çe­ki­mi de ya­sak. Sa­de­ce Sa­ray fo­toğ­raf­çı­la­rı, zi­ya­re­te ge­len va­tan­daş gru­bu­nu top­lu hal­de çe­ki­yor. Bu top­lu fo­toğ­raf, zi­ya­ret so­nun­da va­tan­da­şa ve­ri­li­yor. Va­tan­daş­la­rın tek baş­la­rı­na Sa­ray önün­de ya da için­de fo­toğ­raf çek­me­le­ri de ke­sin­lik­le ya­sak.

ATA­TÜRK, Zİ­YA­RET­Çİ Gİ­Rİ­ŞİN­DE…

Sa­ra­y’­a 1 nu­ma­ra­lı ka­pı­dan gi­ril­di­ğin­de kar­şı­nı­za bir “Sür­pri­z” çı­kı­yor. Zi­ya­ret­çi gi­ri­şin­de Ata­türk por­tre­si ası­lı… Bu­ra­da­ki ilk kon­tro­lün ar­dın­dan üç kez da­ha kon­trol­den ge­çi­liyor. Zi­ya­ret­çi­ler Sa­ra­y’­da “­Mil­le­tin evi­ne hoş­ gel­di­ni­z’ anon­suy­la kar­şı­la­nı­yor. Hiçbir yerde ‘sa­ray’ ifa­de­si kul­la­nıl­mı­yor, ‘kül­li­ye­’ ya­zı­yor.

“Sİ­GA­RA TA­KI­MI­”

Sa­ray zi­ya­re­ti, Cum­hur­baş­ka­nı­’nın teb­liğ sa­lo­nu ile baş­lı­yor. Er­do­ğa­n’­ın ödül tak­dim et­ti­ği sa­lo­nun­da kah­ve set­le­ri, iç­ki se­ti, gü­müş renk­li bir si­ga­ra ta­kı­mı gi­bi ma­ter­yal­ler ser­gi­le­ni­yor. Sa­lon­da Ata­türk Mü­ze­si’n­den alı­nan va­zo da bu­lu­nu­yor.

AL­TIN REN­Gİ VE YE­Şİ­L…

Sa­ra­y’­ın de­ko­ras­yo­nun­da iki renk dik­kat çe­ki­yor: Al­tın ren­gi ve ye­şil. Ye­şil “cen­ne­ti­” sem­bo­li­ze edi­yor. Sa­ra­yın her ye­rin­de ay­na­lar, şam­dan­lar ve ya­pay çi­çek­ler yer alı­yor. Ça­lı­şan­la­rın kı­ya­fet­le­rin­de de tur­ku­vaz renk ha­kim. Si­yah gi­yim­li gar­son­la­rın ya­ka­la­rın­da ve kadın per­so­ne­lin si­yah ba­şör­tü­le­rin­de de tur­ku­vaz şe­rit yer alı­yor.

SA­RA­Y’­IN BO­ZUK SAA­Tİ…

Gü­ney bi­na­sı­na gi­riş ya­pı­lan sa­lon­da zi­ya­ret­çi­le­rin ilk kar­şı­sı­na çı­kan, sa­at 15.00’i gös­te­ren bo­zuk bir sa­at olu­yor. Sa­ra­y’­ın her ye­rin­de ka­me­ra­lar si­zi iz­li­yor. Ba­zı bö­lüm­ler­de bir­den çok ka­me­ra yer alı­yor. Sa­ra­yın için­de­ki ısı da 26 de­re­ce…

7 GÜN 24 SAAT ERDOĞAN VAR

Sa­ra­yı oluş­tu­ran Gü­ney ve Ku­zey bi­na­lar si­met­rik ve bir­bi­ri­nin ay­nı­sı. İki bi­na­ya da x-ra­y’­den ge­çe­rek gi­ri­li­yor. Her iki bi­na­nın gi­ri­şin­de dev ek­ran­lı TV’­ler var. Bu te­le­viz­yon­lar­da 7/24 Er­do­ğa­n’­ın çe­şit­li et­kin­lik­le­rinden gö­rün­tü­le­ri ya­yın­la­nı­yor. Binaların ara­sı o ka­dar uzak ki, ara­bay­la yol­cu­luk edi­li­yor. Ku­zey ve Gü­ney bi­na­lar ara­sın­da­ki me­sa­fe, ara­bay­la yak­la­şık beş da­ki­ka sü­rü­yor. Saray’ın hemen yanında yapılan cami de gezdiriliyor.

TU­VA­LET­LER AL­TIN DE­ĞİL

Sa­ra­y’­ın in­şa­sın­dan iti­ba­ren en çok ko­nu­şu­lan ko­nu­lar­dan bi­ri de, tu­va­let­le­rin “al­tın kap­la­ma olup ol­ma­dı­ğı­” idi. An­cak zi­ya­ret­çi­le­rin gir­me­si­ne izin ve­ri­len bö­lüm­ler­de­ki tu­va­let­ler­de al­tın kap­la­ma ya da al­tın va­rak bir ma­ter­yal yok. Ça­lış­ma ofis­le­ri ise da­ha mü­te­va­zı…



İŞ­Çİ­YE AY­RI, VI­P’­E AY­RI TABL­DOT

Sa­ra­y’­ın Ku­zey ve Gü­ney bö­lüm­le­ri­nin alt ka­tın­da 300’er ki­şi­lik iki ye­mek­ha­ne bu­lu­nu­yor. Ça­lı­şan­la­r bu­ra­da üc­ret­le tabl­dot yi­ye­bi­li­yor. VIP oda­lar­da ise fark­lı ye­mek çı­kı­yor.

İki bi­nanın or­ta­sın­da­ki alan be­ton. Bir ha­vuz yer alı­yor. Ağaç ya da bit­ki gö­rün­mü­yor. Bah­çe­de ol­ma­yan o tek tük ağaç­lar, Sa­ra­y’­ın içi­ne alın­mış. İda­ri bi­na­la­rın ol­du­ğu bö­lüm­de ger­çek çi­çek­ ve bir­kaç da ağaç var.

Bu kırmızı halıya basmak yasak!

Er­do­ğa­n’­ın ça­lış­ma ofi­si­nin ol­du­ğu üst ka­ta çı­kı­lan ve kar­şı­la­ma tö­ren­le­ri­nin ya­pıl­dı­ğı kır­mı­zı ha­lı­lı mer­di­ven­le­rin et­ra­fın­da, bu­gü­ne ka­dar gö­rev yap­mış cum­hur­baş­kan­la­rı­nın por­tre­le­ri yer alı­yor. Bu­ra­da­ki mer­di­ven­le­ri ek­ran­lar­da ya da ga­ze­te say­fa­la­rın­dan gör­me­yen yok­tur. Med­ya­da “du­şa­ka­bi­no­ğul­la­rı­” ola­rak kay­da ge­çen, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı for­sun­da yer alan 16 Türk dev­le­ti­nin as­ke­ri üni­for­ma­sı­nı ta­şı­yan as­ker­ler­le bir­lik­te Er­do­ğa­n’­ın poz ver­di­ği o ün­lü mer­di­ven­ler. İş­te bu mer­di­ven­ler­de zi­ya­re­tin en il­ginç uya­rı­sı ge­li­yor. Gö­re­vi­ler, “Kır­mı­zı ha­lı­ya ba­sıl­ma­ma­sı­” ko­nu­sun­da uya­rı­yor. Ya­ni Er­do­ğa­n’­ın bas­tı­ğı ha­lı­ya, va­tan­da­şın bas­ma­sı ya­sak. Va­tan­daş­lar, zi­ya­ret sı­ra­sın­da, gi­riş ve çı­kış ya­par­ken, o “ö­nem­li ha­lı­nı­n” et­ra­fın­dan do­la­şı­yor­lar.

Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı

Sa­ra­y’­da 8 kö­şe­li Sel­çuk­lu Yıl­dı­z’ı göze çarpıyor. Bu yıl­dı­zın se­kiz kö­şe­si­nin her bi­ri­nin an­la­mı fark­lı. Mer­ha­met ve şef­kat, sab­ret­mek, doğ­ru­luk, sır tut­mak, sa­da­kat, cö­mert­lik, Rab­bi­ne şük­ret­mek il­ke­le­ri 7 ay­rı kö­şe­yi sem­bo­li­ze edi­yor. 8. kö­şe­nin an­la­mı ise “fa­kir­li­ği­ni ve aciz­li­ği­ni bil­mek…” Ama bu yıl­dız, ta­van­lar­da al­tın ren­gin­de ken­di­ni gös­te­ri­yor.

Kaynak: Deniz Ayhan / Sözcü
 

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'ın halısına basmak yasak" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete