Biden 4 partiyi aynı masada buluşturacak

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, TBMM'de bulunan 4 partiyi 'yuvarlak masa toplantısı'nda bir araya getirecek.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün İstanbul’da TBMM’de temsil edilen dört partiden milletvekilleriyle “yuvarlak masa toplantısında” bir araya gelecek. Toplantıya, AKP, CHP, MHP ve HDP’den üçer vekil davet edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Anayasa konusundaki parti ziyaretlerinden HDP’yi dışlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise son dönemde hedefinde HDP yer alıyordu. Erdoğan son yaptığı konuşmada da, artık “HDP’nin hiçbir şekilde muhatap alınmayacağını” kesin bir dille ifade etmişti. ABD Başkan Yardımcısı Biden ise, TBMM’de temsil edilen siyasi partiler arasında ayrıma gitmedi; HDP dahil, tüm partilerden 3′er vekili toplantıya davet etti.

GÖZLER MHP’DE

Biden’in çağrısına HDP ve CHP ile, AKP’den olumlu yanıt verildi. MHP’nin ise henüz yanıt vermediği ifade ediliyor. Diplomatik kulislerde, MHP’nin toplantıya katılmama ihtimali olduğu vurgulanıyor.

AKADEMİSYENLERE SORUŞTURMAYI GÜNDEME GETİRECEK

Tolga TANIŞ / HÜRRİYET - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, 2014’teki gezisinde olduğu gibi yine Ankara yerine İstanbul’da gerçekleştireceği iki günlük Türkiye temasları bugün başlıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yarın Dolmabahçe Saray’ında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da Yıldız Sarayı’nda bir araya gelecek Biden’ın gezisinin en ilginç bölümü ise bugün, Conrad Oteli’nde Türkiye’den sivil toplum reformcularıyla yapacağı yuvarlak masa toplantısı olacak. ABD’nin geziyle ilgili yayınladığı programda bu görüşmede davetlilerin ‘sivil toplum temsilcileri’ yerine ‘sivil toplum reformcuları’ diye tanımlanması dikkati çekti.

Geziyle ilgili Hürriyet’e değerlendirmede bulunan, Obama Yönetimi’ne yakın Amerikan İlerleme Merkezi’nin Avrupa programı direktörü Michal Werz, şunları söyledi: “Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan konusunda Obama Kabinesi’ndeki herkesten daha açık sözlü biri olarak bilinir. Bu yüzden, konuşmalar terörle mücadeleyle sınırlı kalmayacak.”

Biden bugünkü sivil toplum toplantısının ardından, yarın önce Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelecek. Davutoğlu ile 1.5 saat sürmesi planlanan görüşmeden sonra ortak bir basın açıklaması var. ABD Başkan Yardımcısı’nın öğleden sonra Erdoğan’la bir araya gelmesi, ardından da ABD’ye dönmesi öngörülüyor. Wilson Merkezi Ortadoğu Direktörü Henri Barkey de, Biden’ın toplantılarda “Türkiye’deki antidemokratik hamleler, özellikle akademisyenlere karşı açılan davaların imajını çok zedelediğini ve bunun demokrasinin ruhuna ters düştüğünü” vurgulayacağını belirterek, bunun dışında 
üç ana gündem maddesi olacağını aktardı:

1- IŞİD: Biden’ın gezisinde IŞİD’e karşı işbirliğinin nasıl ilerletilebileceği, halen IŞİD’in kontrolünde olan Türkiye-Suriye sınırında 98 km’lik bölümün nasıl tam olarak kontrol altına alınabileceğinin ele alınacağı belirtildi. Barkey, Biden’ın Suriye’de PYD’yle Amerika’nın ortak yürüttükleri IŞİD karşıtı operasyonlara Ankara’nın muhalif olmamasını da isteyeceğini ifade etti.

2- BAŞİKA: Biden’ın bir süre önce Irak’la krize yol açan Başika meselesini de gündeme getireceği öğrenildi. Bir Pentagon yekilisi, Başika’daki Türk askeri unsurlarının “Bağdat Hükümeti’nin egemenliğinin ve meşruiyetinin altını oyduğunu” belirterek, durumun “yapıcı olmadığını” söyledi. Yetkili, bölgenin IŞİD’in kontrolüne geçmemesi gerektiğini söylerken de “en iyi formülün Türkiye’nin Irak’ın olurunu alarak bölgede kalması” olduğunu belirtti.

3- KIBRIS: Amerikalı kaynaklar, İstanbul’a geçmeden Davos’ta Türk ve Rum liderlerle bir araya gelen Biden’ın konuyu gündeme getireceğini aktardı.

Kaynak: Zeynep Gürcanlı | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Biden 4 partiyi aynı masada buluşturacak" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete