close

Almanya'dan Türkiye'ye gelenlere sağlık hizmetinde kolaylık

SGK, Almanya'dan sağlık hakkına sahip olan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının Türkiye'ye geldiklerinde artık sağlık hizmet belgelerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacaklarını bildirdi.
SGK, Almanya'dan sağlık hakkına sahip olan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının Türkiye'ye geldiklerinde artık sağlık hizmet belgelerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacaklarını bildirdi. Daha önce manuel yapılan işlemler bundan böyle elektronik ortamda yapılabilecek.
      
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), Almanya'dan sağlık hakkına sahip olan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının Türkiye'ye geldiklerinde artık sağlık hizmet belgelerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacaklarını bildirdi.
      
SGK'dan yapılan açıklamada, 1 Kasım 1965 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 Nisan 1987'de revize edilen Türkiye - Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Almanya sigortalıları ile gelir ya da aylık alanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Türkiye'de gerek bulundukları, gerekse ikamet ettikleri sırada ihtiyaç duydukları sağlık yardımlarının kurumca karşılandığı anımsatıldı.
      
Bu kapsamdaki kişilerin bugüne kadar ''Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Hakkı Belgesi'' ile kurumla anlaşmalı tüm sağlık hizmet sunucularına müracaat ederek Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre sağlık yardımlarından yararlanmakta oldukları belirtildi.
      
Almanya'dan sağlık hakkına sahip olan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının Türkiye'ye geldiklerinde artık sağlık hizmet belgelerini yanlarında taşımak zorunda kalmayacakları bildirildi.
      
İşlemlerin manuel olarak yürütülmesinden dolayı bu kişilerin kurumca düzenlenmiş belgeyi ibraz etmelerine rağmen zaman zaman eczanelerden ilaç alırken ya da sağlık hizmet sunucularında muayene ve tedavi olmak istediklerinde sıkıntılarla karşılaştıklarının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
      
''18 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğine 'Ancak Almanya ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamındaki kişiler için 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren Medula sistemi üzerinden provizyon alınacaktır.' cümlesi eklenerek bu kişilerin de elektronik ortamda sağlık yardımlarından yararlanmaları sağlanmıştır.
      
1 Nisan 2014 tarihinden itibaren 'Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Sağlık Yardım Hakkı Belgesi' ile sağlık yardımlarından yararlanılması sona ereceğinden bu kapsamdaki kişilerin Medula sistemi üzerinden provizyon alabilmeleri için Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) tarafından üretilen 10 haneli YUPASS numarasını almak için ikamet ettikleri
 yerdeki en yakın sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.''

    :

    :

    :

    :

    "Almanya'dan Türkiye'ye gelenlere sağlık hizmetinde kolaylık " hakkında Tweetler

    DİĞER GENEL HABERLERİ