Yeni Türkiye küçülüyor

Sanayi üretim endeksine göre Ocak 2015’te imalat sanayii üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4, bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında azaldı.
Peki, niye önemli imalat sanayiindeki gerileme?

Önemli çünkü imalat sanayii istihdamı hizmet ve tarım sektörüne göre daha uzun süreli oluyor. Ve özellikle ihraç malı üreten fabrikaların bu sektörde olması büyümeyi hızlandırıyor. Yine imalat sanayii sürdürülebilir döviz kazandıran sektör oluyor.

İşte bu nedenle yılın ilk ayında imalat sanayii üretiminin yüzde 2,4 gerilemesi bu yıla iyi başlamadığımızı bize gösteriyor.

Tabii bu arada imalat sanayii istihdamının, mayıs- kasım 2014 arasında, 81 bin kişi azalması bu sürecin bundan böyle devam edeceği sinyalini veriyor.

PARA PİYASALARINDA KRİZ

Çünkü yılın ilk iki ayında yani ocak ve şubat aylarında ihracat sırasıyla yüzde 9.8 ve yüzde 13 oranında geriledi. Bu arada Türk parasının dolar karşısında 25 Şubat 2015’ten beri her gün artması bu ülkenin para piyasalarında kriz olduğunu bize gösteriyor.

Gerçi dün Merkez’in müdahalesiyle bir durulma oldu. Ama Türk parasının dolar karşısında bu düzeyde seyretmesinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtmekte fayda var.
 
HÜKÜMET’İN HESABINA GÖRE DOLAR 2.28 LİRA OLACAKTI

Peki, büyümeye geçebilmek için doların fiyatının ne olması gerekiyor?

Hemen cevaplayalım, hükümet 2015 yılı için Türk parası karşısında doların ortalama fiyatını 2 lira 28 kuruş olarak tahmin etti. Kur hedefimiz yok söylemine inanmayın.

Tabii ki dalgalı kur rejiminde kur hedefi söylenmez. Ama büyüme hesabını yapmak için kur hedefi belirlemek şart, biliyorsunuz.

O hâlde ortalama kur 2 lira 28 kuruş alınarak yapılan yüzde 4 büyüme hesabının doların 2 lira 60 kuruş olduğu bir düzeyde tutturulması mümkün olamaz.

 BÜYÜME DURUNCA HÜKÜMETİN AKLINA GAP GELDİ

Bir de hemen belirtmekte fayda var, hükümet, Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Sulama Projesi ve FATİH Projesini bir kenara bırakıp lüks konut, lüks AVM, lüks devlet binaları, çılgın projeler türünden dış ticarete konu olmayan alanlara kaynakları aktarıp gösterişe dalınca gelinen aşamanın ekonomik küçülme olduğunu şimdi görüyoruz.
Bu arada Başbakan Davutoğlu hafta sonunda Mardin’de GAP Eylem Planı’nı açıkladı.

Ve GAP’a 2018’e kadar 27,7 milyar lira ödenek ayrılacağını söyledi. Oysa GAP Eylem Planı 18 Haziran 2008 tarih ve 26910 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile uygulamaya konulmuştu.

Şimdi Resmi Gazete’den aynen aktaralım;

GAP Eylem Planı kapsamında yer alan eylemler için 2008-2012 döneminde, 2008 yılı fiyatlarıyla, toplam 26,7 milyar TL’lik kaynağa ihtiyaç bulunmaktadır. Sözkonusu kaynağın 7,3 milyar TL’lik kısmı Eylem Planı olmaksızın mutat olarak bütçe kapsamında tahsis edilecek kısımdan oluşmaktadır.

Bu dönemde Eylem Planı için gereken ek finansman ihtiyacı 19,4 milyar TL olup, bu tutarın 4,9 milyar TL’lik kısmının merkezî bütçe dışından, 14,5 milyar TL’lik kısmının ise, 1 milyar TL’si 2008 yılında olmak üzere merkezî bütçe kapsamında finanse edilmesi öngörülmektedir.

2014'TE BİTMESİ GEREKİYORDU

Ve GAP’ın bu açıklanan eylem planıyla 2014’e kadar bitmesi gerekiyordu. Peki, bitirilecek olan neydi? Şuydu; GAP’ta barajlar dolu. İşte barajlardaki su tarlalara verilecekti. Ama bu sulama kanalları tam 14 yıldır yapılmadı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    :

    :

    :

    :

    "Yeni Türkiye küçülüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ