İsviçre Frangı'ndaki değer kaybının ekonomiye etkisi nasıl olacak?

İsviçre Frangı, İsviçre Merkez Bankası’nın, artık makul bir gerekçesinin kalmadığını kaydederek kur sınırını (müdahale kuru) kaldırmasının ardından, Euro karşısında rekor seviyeye güçlendi.
İsviçre, değer kaybeden Euro’dan kaçtı! Peki altın, dolar ve Euro’da neler yaşanacak?

ECB HAMLESİ SONRASI İSVİÇRE EURO’DAN KAÇTI


Sözcü gazetesi yazarı iktisatçı Ege Cansen, İsviçre’nin Avrupa’nın içinde yer aldığını ancak Euro sistemine dahil olmadığını söyledi. Cansen şunları söyledi, “Ama Avrupa ile ekonomik olarak çok sıkı bağları var. Geçmişte İsviçre, 1.2 frankı 1 Euro’ya sabitlemişti. Bunu artık kaldırdı. Niçin kaldırdı? Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomiyi canlandırmak için 1 trilyon Euroya kadar çıkabilecek devlet tahvili alacağını açıkladı. Bu da Euro’nun daha fazla değer kaybedeceği ihtimalini kuvvetlendirdi.

İsviçre, ‘Euro ile birlikte hareket edersem paramın değeri çok düşer’ diye Euro ile arasında ipi kesti. Aslında İsviçre Merkez Bankası’nın, İsviçre Frangı’nın dolar ile olan ilişkisi için aldığı bir karar. Dolara karşı daha fazla değer kaybetmemek için hareket geçti. Euro ile beraber düşmeye devam etmem kararı aldı.”

ALTIN HALA GÜVENLİ LİMAN

ALB Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk, İsviçre Merkez Bankası’nın kararından sonra altının yükselişe geçmesinin arkasında güvenli liman olmasının yatığına işaret etti. Kuğucuk, “Altının düşmesini gerektirecek bir sebep yok. Altın faizle iyi geçinen bir emtia değil. Altının faiz getirisi olmadığı için insanların elinde altın tutmaz” dedi. İsviçre’nin aldığı negatif faiz kararına işaret eden Kuğucuk, “Dünyada negatif faizler olduğu müddetçe paranızın değerini korumak için altın alırsınız” şeklinde konuştu

PİYASALAR ALIŞIR

İktisatçı Arda Tunca, piyasaların İsviçre Milli Bankası’nın aldığı şok kararı sindirmeye çalıştığını söyledi. Tunca, “Piyasalar bunu hazmettikten sonra kısa süre içerisinde normale döneceğini tahmin ediyorum” dedi. İsviçre’nin bankacılık yapısı gereği yüksek miktarda likidite sahibi olduğunu belirten Tunca, bu paraların ülkeden çıkmasının dolar üzerinde bazı etkilere yol açabileceğine işaret etti.




    :

    :

    :

    :

    "İsviçre Frangı'ndaki değer kaybının ekonomiye etkisi nasıl olacak?" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete