close

​İftar sofrasına yüzde 27 zam şoku

Gıda fiyatlarına gelen zam bu yıl Ramazan sofralarını da vurdu.
Emekçi, emekli ve memur için Ramazan zorluklarla başladı. Vatandaş, iftar sofrasına aralarında zeytin, peynir, helva ve pastırmanın yer aldığı 9 yiyeceği önceki yıla göre %27 zamlı alacak.

Enflasyondaki yükselişe bağlı olarak gıda fiyatlarına gelen zam bu yıl Ramazan sofralarını da vurdu. Aralarında bir kilodan az beyaz peynir, siyah zeytin, tereyağı, helva ve pastırmanın yer altığı dokuz üründen oluşan ‘Ramazan paketi’ bu yıl yüzde 27 daha pahalıya alınıyor. Yani hükümetin verdiği yüzde 3 zamla geçinmekte zorlanan emekliler ve 949 lira alan asgari ücretliler geçen yıla göre sofralarını daha zor kuracak. 

Geçen yıl siyah zeytin (842 gram), eski kaşar (650 gram), taze kaşar (528 gram), beyaz peynir (620 gram), tereyağı (500 gram), helva (700 gram), sucuk (218 gram), pastırma (206 gram)ve kavurmadan (274 gram) oluşan dört kişilik bir ailenin iftar masası 91.5 liraya mal oluyordu. Bu yıl ise rakam yüzde 27 zamlanarak 116 liraya çıktı. Sofraya fiyatı 7 lira ila 30 lira arasında değişen Ramazan’ın vazgeçilmezi hurmadan da yarım kilo eklediğinizde kasada ödeyeceğiniz rakam 125 liraya yükseliyor. Mısır Çarşısı’nda ünlü Kudüs hurmalarının fiyatı ise 80 lirayı buluyor.

PASTIRMA ALMADAN OLMAZ

Bayramoğlu Gıda’nın işletmecisi Cihan Kani de gelen zamlardan dolayı Ramazan alışverişi yapanların geçen yıla oranla azaldığını söyledi. Kani, “2014’te Ramazan arifesinde iftar ve sahur için daha fazla satış yapardık. Bu yıl düşü var. Ama ne kadar zamlansa da vatandaşımız Ramazan’da 100 gram da olsa pastırma almaktan vazgeçmiyor” dedi.

KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

Hükümetin emekliye yüzde 3 zam verip, gıda, enerji, ulaşım ve tüketim maddelerine yüzde 30 zam yaptığını söyleyen emekli öğretmen Orhan Karakuş, “Aradaki makas bu kadar fazla olunca geçinmek zorlaşıyor tabii” dedi. Karakuş, 2000 yılındaki emekli maaşıyla 30 tane çeyrek altın alabiliyorken, şimdiki maaşı 1.600 lirayla 10 tane altın zor alabildiğini söyledi.

Kaynak: Elif Akın/Millet Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​İftar sofrasına yüzde 27 zam şoku" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete