Bankacılardan 2016 uyarısı

Büyümeyi destekleyecek kadar kâr edemediklerini söyleyen bankacılar, global düzenlemeler ile borçlanma maliyetinin sıkıntı yaratabileceğinden endişeli.
Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bankaların daha pahalı borçlanacağına dikkat çekerek ihtiyatlı olma çağrısında bulundu. Global düzenlemelerin baş ağrıtmaya devam edeceğini söyleyen Erbil, “Bundan sonra daha pahalı borçlanacağız, fonlama maliyetlerimiz artacak. 2018’de muhasebe standartları 9’a geçeceğiz. Türk bankacılık kredi yapısında bizi olumsuz etkileyecek” dedi. Türk bankalarının global oyunun bir parçası olduğunu, dolayısıyla bundan kaçılamayacağını ifade eden Erbil, dünyanın yakından izlenilmesi ve ihtiyatlı olunması uyarısını yaptı.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde gündemi ve bankacılık sektörünü değerlendiren bankaların yöneticileri, bankaların kârının büyümeyi destekleyebilmek için yeterli olmadığını ve önümüzdeki sene gerek global düzenlemeler gerekse fonlama maliyetlerinin artacağından dolayı ihtiyatlı davranılması gerektiğini vurguladı. Zirveye; Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ve Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil katıldı.

KARLILIK DÜŞÜK

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bugünkü ortamda kârlılık oranlarının bankacılık sektöründe çok düşük olduğunun altını çizerek “Ticari kredilerin nominal büyümesinde kur etkisi yüksek. Yüzde 10-11 sermaye kârlılığı büyümeyi desteklemek için yeterli değil. Türkiye’nin her sene yüzde 15 kredi büyümesine ihtiyacı var” diye konuştu. Bireysel bankacılığın yüzde 5, ticari bankacılığın ise yüzde 22 büyüdüğüne dikkat çeken Binbaşgil, kur, cari açık ve bireysel alanda yaşanan ödeme güçlükleri nedeniyle bankaların ticari alana yönlendiğini kaydetti. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da 2015 yılının sektörün beklentileriyle uyumlu gittiğine dikkat çekerek “Bu istenilen bir şey miydi? Hayır. Biz daha çok kazanmak ve büyümek istiyoruz” diye konuştu.

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ise, yatırım kredilerinin önem kazanacağını ve yeniden tanımlanması gerektiğini belirtti.

BORÇLAR SİLİNİRSE FAİZİ NASIL ÖDERİZ?

3. havalimanına finansman desteği veren özel bankalardan biri olan Denizbank’ın Üst Yöneticisi Hakan Ateş, siyasi partilerin seçim vaatleri arasında yer alan ve kredi borçlarının silinmesine yönelik kararı doğru bulmadığını belirtti. Siyasetçilerin kredi faizlerinin yüzde 80’ini sileceğiz vaadine karşılık “Biz o zaman mevduatın faizini nasıl ödeyeceğiz” şeklinde karşılık veren Ateş, borcunu ödeyemeyenlerin sadece yüzde 5’lik bir kesim olduğunu ve bunun borcunu ödeyen yüzde 95’e haksızlık olacağını kaydetti. Türkiye’de bankacılık sektörünün kredi kartı işinden kâr elde edemediğini de söyleyen Ateş, “Kredi kartı mevzusunun dışı sizi, içi bizi yakar. Bankalar kredi kartından sıfır kâr ediyorsa iyi. BDDK, bankaların kredi kartından ne kadar kazandığını ve ne kadar kaybettiğini açıklasın” dedi.

YABANCILARIN TÜRK TAHVİLLERİNE İŞTAHI AZALDI

Taylandlı SCB Asset Management’ın elindeki Türk banka tahvillerini azaltması tahvillerin görünümünün bozulduğuna işaret etti. Hazirandan önce Tayland’ın en büyük ikinci bankasının iştiraki olan SCB Asset Management Türk bankaları tarafından ihraç edilen yaklaşık 2 milyar dolarlık orta vadeli tahvil bulunduruyordu. Şu anda kurumun elindeki Türk bankaları tahvillerinin hacmi 1.2 milyar dolara geriledi. Kurumun yönetici direktörü Narongsak Plodmechai, Türkiye’nin risklerinin yükseldiğini ve yatırımın dönüşünün yeteri kadar alınamadığını belirtti.

Taylandlı yatırımcının bu çıkışının bir diğer nedeni de yükselen maliyetler. Türkiye’nin piyasa değeri olarak en büyük üçüncü bankası, olan Türkiye İş Bankası 6 aylık dolar cinsinden tahvil ihracının oranı yüzde 1.45 olarak açıklandı. 2020 vadeli dolar cinsinden bonolar için getiriler bu oranın üç katından daha fazlaydı.

    :

    :

    :

    :

    "Bankacılardan 2016 uyarısı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete