AKP, bakırla verip gümüşle alıyor

Taraf yazarı Süleyman Yaşar, AKP'nin ekonomi üzerinde oynadığı oyunları yazıyor.
İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı...

Yeni yılda hükümet memurun maaşına yüzde 6 oranında zam yaptı. Böylece 16 yıldır devlette çalışanöğretmenin maaşı 2.699 liradan 2.866 liraya yükseldi. Temmuz ayında da bu maaşa ilave yüzde 5 artış daha yapılacak 16 yıllık öğretmen 3004 lira alacak.

Peki, öğretmenin maaşı yüzde 6 artarken ekmek fiyatı ne oldu? Ekmek fiyatlarına Ankara’da yüzde 35, İstanbul’da yüzde 25 oranında zam geldi. Dolayısıyla 16 yıllık öğretmen ayda 2 bin 699 ekmek alabilirken şimdi bir aylık maaşıyla 2 bin 292 ekmek alabilecek. Yani maaşı 409 ekmek tutarında azaldı. Ardından yeni yılın başında elektrik yüzde 6,8 oranında zamlandı. Yine zorunlu trafik sigortasına yüzde 245 ile yüzde 300 arasında zam geldi. Bir de tuhaf bir durum var. Dört bin liralık otomobile 1.250 lira zorunlu trafik sigortası isteniyor. Yine bir yıllık pasaport harcı 154 liradan 163 liraya yükseldi. Cep telefonundan ilk satışta alınan vergi 120 liradan 160 liraya yükseltildi. Yani yılın ilk yarısında memura verilen yüzde 6 oranındaki zam bir anda uçtu gitti. Hattâ memurun reel satın alma gücü azaldı. Daha doğrusu memur aldığı zamdan daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Bu arada yılın ikinci yarısı için belirtilen maaş artışının da yapılan zamları karşılamadığını belirtelim.

AKP’NİN YENİ EKONOMİ POLİTİKASI NE?

Peki, niye böyle oldu?

Böyle oldu, çünkü AKP artık ekonomiyi enflasyonla idare ediyor. Sürekli para basıyor. Böylece senyoraj yani devletin para basma yetkisini kullanarak vatandaşın cebine elini atıp bütçeye gelir sağlıyor. Bu yolla elde ettiği para 2015 yılında 20,8 milyar lira oldu. Yeri gelmişken hemen belirtelim; geniş tanımlı para arzı da 2015’te yüzde 21 oranında artırılarak 1.005 milyar liradan 1.215 milyar liraya çıkartıldı. Hâlbuki büyüme hızı yüzde 3,4 düzeyinde seyrediyor. Yani para arzı büyüme hızının altı katı arttı. O hâlde yüksek enflasyon politikasının AKP tarafından Merkez Bankası’na talimatla uygulattırıldığını söylemek herhâlde yanlış olmaz. Tabii böylece düşük gelir grupları yüksek elektrik zamları ve dolaylı vergilerle adeta eziliyor. Onlara da dönüp, AKP hükümeti, işte zam yaptık diyerek bu defa parasal olarak yanılmalarını bekliyor. Ama vatandaş rahatsız. Vatandaş şimdi 7 Haziran’da iktidardan düşürdüğü AKP’yi “1 Kasımda tekrar iktidara getirdiğine pişman”. Zamları görünce, vatandaşın gözü açıldı. AKP’nin artık bu işi götüremeyeceğini anladı. Hattâ bir süredir erken seçim yapıp 400 milletvekili almayı tasarlayan AKP, kamuoyu yoklamalarında oy kaybettiğini görünce, erken seçim söyleminden birdenbire vazgeçti. Başbakan dört yıl seçim yok diyerek erken seçim yolunu kapattı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "AKP, bakırla verip gümüşle alıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete