​ Ağbal’dan emekliye müjde çıkmadı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, memur emeklileriyle SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında oluşan adaletsiz zam uygulamasını sona erdirecek bir çalışmaları olmadığını söyledi.
Ağbal, varlık barışıyla vatandaşın yastık altı paralarını değil, bilgisayarların bir tuşuna basılarak yönlendirilen büyük paraları Türkiye'ye getirmek istediklerini bildirdi.

ADALETSİZ ZAMMA DEVAM

Maliye Bakanı Ağbal, Ocak-Haziran bütçe performansını değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu yıl memur emekli aylıklarına yüzde 12.20 zam yapılırken işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yüzde 7.63 zam yapıldığına dikkat çeken gazeteciler, bu adaletsizliğin giderilmesine yönelik bir çalışma olup olmadığını sordular. Ağbal, memur emeklilerinin de 2012 yılına kadar geçmiş 6 aylık enflasyona göre zam aldığını, ancak bu tarihte Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar sonrasında memur emeklilerinin toplu sözleşmeye endekslendiğini hatırlattı. Farklı zam uygulamasını giderecek çalışmaları olmadığını ifade eden Ağbal, ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verdikleri 100 liralık zam dikkate alındığında farkın kapandığını söyledi. Ancak, söz konusu 100 liralık zam memur emeklilerine eylül 2015'te verilmiş, diğer emekliler ise ocak 2016'da alabilmişti.

TAŞERONUN ACİLİYETİ YOK

Bakan Ağbal, önceliği yatırım ortamının iyileştirilmesi ve varlık barışına verdikleri için kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik düzenlemeyi henüz Meclis'e getirmediklerini söyledi. Ağbal, asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenmesini önleyecek çalışmaya ilişkin de somut bir açıklama yapmadı, “Diğer bakanlarla açıklamalarımız uyumludur” demekle yetindi. Ağbal, yılın başından bu yana kayıt dışı istihdamda artış olduğuna da işaret ederken, bunda asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının da etkili olduğu yönünde işaretler geldiğini ifade etti.

YASTIK ALTI DEĞİL, TUŞ ALTI

Bakan Ağbal, yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi konusunda hazırladıkları düzenlemeyi geri çektiklerini, önümüzdeki hafta muhalefet milletvekillerinin de uyarılarını dikkate alarak müstakil bir tasarıyı Meclis'e getireceklerini söyledi. Ağbal, amaçlarının vatandaşın yastık altında tuttuğu paralar olmadığını belirtirken, “Artık devir değişti. Para yastık altında değil, bilgisayar tuşunun altında. Bir tuşla çok büyük paralar ülke değiştiriyor” dedi.

ÖRTÜLÜ HARCAMA REKORA DOYMUYOR

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık'ın kullanma yetkisindeki örtülü ödenek harcamaları haziran ayında 165 milyon lira oldu, yılın ilk 6 ayında ise 899 milyon 274 bin liraya çıktı. Örtülü ödenekten 2014'ün aynı döneminde 438 milyon, 2015'in 6 ayında da 796 milyon lira para harcanmıştı. İlk 6 aylık dönemde bütçe Merkez Bankası'nın rekor kar ve vergi ödemesi sayesinde açık vermekten kurtuldu. Merkez'in 2 milyar 35 milyon liralık vergisi sayesinde bütçe 6 ayı 1 milyar lira fazlayla kapattı.

Tablo1: Örtülü ödenek harcaması giderek artıyor

(Bin TL)
Yıllar        Haziran ayı        Ocak-Haziran dönemi
2014         14.015              438.431
2015         167.738             796.612
2016         164.791             899.274

Tablo2: Bütçeyi Merkez Bankası karı dahil vergi dışı gelirler kurtardı:

(Ocak-Haziran dönemi/Milyar TL)

BÜTÇE KALEMLERİ      2015         2016

BÜTÇE GİDERLERİ       237           274

-Faiz hariç giderler      207           247
-Faiz harcamaları                30            26
-Cari transferler          88            111

BÜTÇE GELİRLERİ       237           275

-Vergi gelirleri            195           217
-Vergi dışı gelirler        43            58

BÜTÇE DENGESİ         1              1

Not: küsuratlar tama yuvarlanmıştır.

    :

    :

    :

    :

    "​ Ağbal’dan emekliye müjde çıkmadı!" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete