Rusya ile yüzyüze en üst düzey temas

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Sergey Lavrov, Soçi'de buluştu.
Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu, Soçi'de bir araya geldi.

Lavrov ve Çavuşoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği 36. Bakanlar Konseyi'ne ev sahipliği yapan Rusya'nın Soçi kentinde görüştü.

İki bakanın bir araya gelmesi, Su-24 tipi Rus uçağının Türk F-16'ları tarafından düşürülmesinin ardından yapılan Rusya ile Türkiye arasında yapılan en üst düzey yüzyüze görüşme.

'GÖRÜŞMENİN İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNE DOĞRU TONU VERECEĞİNİ UMUYORUM'

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için atılan adımların ardından yapılan en üst düzey görüşmenin basına açık bölümünde gazetecilere kısa bir açıklama yapan Lavrov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup göndermesi ardından Çavuşoğlu'yla bir araya geldiği için memnun olduğunu belirtti.

Lavrov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin 'ilişkilerin normalleşmesine doğru tonu vereceğini' umduğunu da ifade etti.

Görüşmenin ardından İnterfax'a konuşan Çavuşoğlu ise ekonomi, ticaret, enerji ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını toplantının verimli geçtiğini kaydetti.

'Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm için birlikte çalışması gerektiğini ve Ankara'nın Moskova ile daha yakın bir koordinasyon sağlayacağını' belirten Çavuşoğlu da Putin ve Erdoğan'ın ağustos ayında Soçi'de bir araya gelebileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer bölümler şöyle:

*Rusya ve İsrail'le ilişkilerin onarılması bölgenin de menfaatine.

*Azerbaycan ve Kazakistan Türk-Rus ilişkilerinin normalleştirilemesinde olumlu rol oynadı.

*Türkiye, IŞİD ve El Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak görüyor. Ankara IŞİD'le doğrudan mücadele ediyor, bu nedenle de teröristlerin hedefi oluyor.

'ERDOĞAN PUTİN'LE G20'DEN ÖNCE DE GÖRÜŞMEK İSTEDİ'

Bu arada Çavuşoğlu Türk gazetecilere yaptığı açıklamada da Erdoğan ve Putin'in Çin'de yapılacak G20 Zirvesi'nde bir araua gelmek konusunda anlaştığını, ancak Erdoğan'ın Putin'le G20 öncesinde görüşmek istediğini aktardı.

LAVROV: TÜRKİYE TOPRAKLARININ TERÖRİSTLERCE KULLANILMASINA SON VERİLMESİ GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZDİK

Lavrov da görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye topraklarının teröristler tarafından kullanılmasına son verilmesinin gerekliliğinin altını çizdik, bunun pratiğe de döküleceğini umuyoruz" dedi. Lavrov'un açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şunları:

*Rus vatandaşları tatil yeri olarak Türkiye'yi seçerken bu ülkedeki güvenlik durumunu da dikkate almalı.

*Rusya ve Türkiye terörle mücadele çalışma grubunu yeniden devreye sokuyor, askeri yetkililer arasındaki temaslar da yeniden başlayacak.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN RUSYA'YA TEŞEKKÜR

Bu arada Çavuşoğlu, görüşme öncesinde katıldığı 34. Bakanlar Konseyi'ne ilişkin bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, konsey toplantısının verimli geçtiğini belirterek dönem başkanı Rusya'ya teşekkür etti.

    :

    :

    :

    :

    "Rusya ile yüzyüze en üst düzey temas" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete