Erdoğan'ın İsrail'e karşı tavrı değişiyor mu?

Erdoğan, 'Hitler'den de beter' dediği Netanyahu'yu İran konusundan desteledi.
İşte Arad Nir'in o yazısı...

İran’ın Orta Doğu’da hâkimiyet kurma çabalarını kabul edemeyiz. İran’ın İslam Devleti’ne karşı mücadelesinin tek amacı bölgedeki çıkarlarını ilerletmek ve Irak ile Suriye’nin kontrolünü ele geçirmektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan başkası değil. Erdoğan, Husilerin Yemen’i ele geçirmesini engellemek için Suudi Arabistan’ın ülkeye başlattığı askeri harekâta verdiği desteği böyle dile getirdi. Şii Husiler pek çok kişi tarafından “Tahran’ın uzantısı” olarak görülüyor.

"ERDOĞAN'IN KONUŞMASI İSRAİL'İ DESTEKLER NİTELİKTE"

Erdoğan’ın açıklamaları bu anlamda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun 3 Mart’ta ABD Kongresi’ne yaptığı konuşmanın adeta bir tekrarı niteliğindeydi. “Düşmanınızın düşmanı düşmanınızdır.” diyen Netanyahu, Amerikalıları İran’ın sadece İsrail için değil, bütün bölge hatta dünya için bir tehdit olduğuna ikna etmeye çalışmıştı.

Erdoğan’ın açıklaması ABD Başkanı Barack Obama’yla yaptığı uzun telefon görüşmesiyle aynı gün geldi. Bu görüşme iki lider arasında Netanyahu-Obama ilişkisini andıran uzun ve sıkıntılı bir kopukluğun ardından gerçekleşti.

Beyaz Saray’dan yapılan basın açıklamasında Erdoğan ve Obama’nın İran’ın nükleer programı dâhil Orta Doğu’nun ivedi konularını ele aldıkları bildirildi.

Görüşmede Netanyahu’nun son İsrail seçimleri öncesinde “Araplar sandıklaraakın ediyor." şeklindeki sözlerinin ya da iki devletli çözümü reddetmesinin gündeme gelip gelmediği bilinmiyor.

OBAMA NETANYAHU'DAN RAHATSIZ

Ama bu çıkışlardan rahatsız olan Obama, rahatsızlığını gizlemediği gibi Netanyahu’yu eleştirirken sözlerini sakınmadı.

Obama’nın Netanyahu’ya ilişkin rahatsızlığını bu denli güçlü bir biçimde ifade etmesi Erdoğan’ın İsrail Başbakanı’na yönelik sessizliğini daha da çarpıcı hâle getiriyor.

Oysa Erdoğan son yıllarda İsrail hükümetinin Filistinlilere karşı tutumuna çıkışmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyordu.

"HİTLER'DEN DE BETER"

2014 yazındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında kullandığı dil ve imgelerle kimi kırmızı çizgileri de aşan Erdoğan, “Hitler’den beter” dediği İsrailli siyasileri Gazze Şeridi’nde soykırıma kalkışmakla suçlamıştı.

İsrail’deki sağ cenah son seçim kampanyası sırasında Erdoğan’a bu konuda bolca “bilindik cephane” sağladı.

Fakat 7 Haziran’daki genel seçimlere hazırlanan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne hâlen liderlik eden Erdoğan bu kez tümüyle suskun kaldı.

ERDOĞAN'IN DANIŞMANI'NDAN İSRAİL'E YEŞİL IŞIK

Hatta Erdoğan’ın emektar danışmanlarından İbrahim Kalın, 24 Mart’ta İsrail seçimlerinin sonuçlarına ilişkin ılımlı ve dikkatli bir analiz kaleme aldı.

Kalın, Netanyahu’nun tartışmalı sözlerine değinse de okurlarını İsrail Başbakanı’nın güvenli bir İsrail hedefine ulaşmasının tek yolunun Filistinlilerle adil ve kalıcı barıştan geçtiğine ikna etmeye çalıştı.

Peki, “Filistinlilerin savunucusu” Erdoğan’ın son birkaç yıldır alıştığımız o duygusal çıkışlarına ve öfkesine ne oldu? Duymaya alıştığımız o sert ithamlara ne oldu? Yalnızca Erdoğan değil, diğer üst düzey hükümet yetkilileri de Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’ın İsrail vatandaşı Araplar ve Filistin devleti hakkında yaptıkları tartışmalı açıklamalara yanıt vermekten kaçındı.

Kaynak: Arad Nir | Al- Monitor

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'ın İsrail'e karşı tavrı değişiyor mu?" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete