ABD, Türkiye'yi dinlemediği için üzgünmüş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD, Türkiye'yi dinlemediği için üzgün" diyerek ilginç bir açıklamada bulundu.
"AMERİKA, SURİYE İLE İLGİLİ TAVSİYELERİMİZİ DİNLEMEDİĞİ İÇİN ÜZGÜN"

Türkiye’nin Suriye ve Suriye halkı ile hiçbir sorunu olmadığını belirten Çavuşoğlu, daha önce sorunlar oluştuğunu ve bunların çözüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Suriye’de Arap Baharı ile başlayan durum bu noktaya geldi ve bu bataklığı kurutmak gerekiyor. Bunun da en önemli yöntemi daha doğrusu alternatifsiz yöntemi siyasi dönüşümün sağlanmasıdır ve bu konuda da rejimin baskı hissetmesi lazım. Bizim dış politika felsefemizden ve ilkelerimizden sapmak mümkün olmaz.

Türkiye’nin çıkarlarını savunmak ama çok yönlü proaktif bir dış politika, ilkesel dış politika, insan odaklı dış politikamız devam eder. Bu Türkiye’nin anlayışıdır. Suriye’deki şu andaki durumun sorumlusu Türkiye değildir. Arap Baharı'nın burada başlaması, Esat Rejimine ‘biz kendi insanını öldür demedik’. Hatta tam tersi ‘öldürme’ dedik.

Fakat bu rejim öldürmeye devam etti. Şimdi buraya siyasi çözüm öneren ve somut öneriler öneren, 5 senedir somut öneri getiren ülke Türkiye’dir. 5 sene sonra Amerika, diğer ülkeler de, sizin 4-5 sene önce tavsiyelerinizi dinlemediğimiz için üzgünüz diyorlar.

Ama hala arazideki gerçekleri bunu sadece Amerika için söylemiyorum ama koalisyonun içerisindeki ülkeler için de söylüyorum. Arazideki gerçekleri anlamaya da çözüm önerisi getirme konusunda yetersiziz.

Suriye ile yakından ilgilenen tabi koalisyonun dışında ülkeler de var. İran ve Rusya gibi. Biz o ülkelere de söyledik. ‘Burada ölenler Müslüman bu zulmü durduralım, bu katliamları durduralım’ diye.

Dolayısıyla şimdi durup dururken Türkiye’nin dış politikası değişip de Esat rejimine 300 bin insanı öldürdün, iyi eline sağlık, iyi 300 bin insanı öldürdüysen de önemli değil seninle dost olacağız demek mümkün mü?

Yani doğrusu biz dış politikamızın her alanda ilkeli dış politikamızın devam etmesini arzu ederiz. Her uyguladığınız politika her alanda da ekonomide de diğer konularda da her zaman istediğiniz gibi olmayabilir. Ama aksaklıklar oldu diye ilkelerinizden vazgeçmeniz mümkün değil."

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "ABD, Türkiye'yi dinlemediği için üzgünmüş" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete