Bakanlık o oyunu incelemeye aldı

Aile Bakanlığı, 2009 yılından bu yana dünya çapında 100 milyon oyuncuya ulaşan ve Türkiye’de de hızla yayılan bilgisayar oyunu “Minecraft”ı incelemeye aldı.
 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam dün Meclis kulisinde gazetecilerle sohbet ederken ilginç bir soru geldi. "Minecraft adında bir oyun var. Bu oyunda eşini (karısını) öldüren oyuncuya puan veriliyor. Bu tür şiddet içeren bilgisayar oyunlarıyla ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusu üzerine Habertürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre Aile Bakanı, "Şikâyetlerle bizzat ilgileneceğim. Arkadaşlarımız oyunu inceleyecek ve şiddet unsuru olup olmadığına bakacak. Oyunla ilgili hukuki olarak ne yapabiliriz, değerlendireceğiz" dedi. 

‘SALDIRGANLIK VAR'

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bu tip oyunlarda hükmetmeye dayalı bir saldırganlık söz konusu. Şiddeti öğretiyorlar ve cazip hale getiriyorlar. Saldırganlığı pekiştiriyor.

‘SURVIVOR'A BENZIYOR'

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç: Oyun, bir hayatta kalma oyunu gibi oynanabiliyor. Bu açıdan Survivor'a benziyor; çünkü oyuncu kendi dünyasını kurmaya, tek başına ve araç gereçsiz başlıyor. Sanal dünyada hayatta kalma mücadelesi veriyor. Araç-gereç geliştiriyor ve istediği gibi dünyayı kuruyor.

‘GERÇEK ZANNEDIYOR'

Uzman Psikolog Alanur Özalp: Minecraft gibi oyunlar çocuklar üzerinde olumsuz etki yapıyor. Oyundaki dünya ile gerçek dünyayı ayırt edemiyor; oyun yüzünden birbirlerine ya da hayvanlara eziyet edebileceklerini düşünüyorlar. Hayvanlara vurduklarında, hayvanın hiç acı çekmeyeceğini düşünüyorlar. Sadece hayvan değil, kendi arkadaşlarına, kardeşlerine de daha acımasız, şiddet içeren hareketlerde bulunuyorlar. Çocuklar tarafından bu oyunlar gerçek zannediliyorlar.

‘KÖTÜ, HER YERDE KÖTÜ'

Oyungezer Dergisi sahibi Sinan Akkol: Oyunda küplerle bir dünya inşa ediyorsunuz. Dağlarıyla, ağaçlarıyla, yapılarıyla Danimarka'yı inşa eden bile var. Çocuklar için yararlı buluyorum. Çünkü yaratıcılıkları artıyor. Oyunda kadınların öldürüldüğüne dair bir bölüme rastlamadım. Ancak suiistimale açık bir platform.

MİNECRAFT'I YARGILAYAMAZSINIZ

Kullanıcılar, oyunu kendi imkânları ile geliştirebiliyor. Arkadaşların, hayvanların veya kadınların öldürüldüğü bölümler de kurulabilir. Kötüler, her yerde kötüdür. Twitter'daki paylaşımlar için nasıl Twitter'ı yargılayamazsanız, kişilerin kurduğu şiddet içeren bölümler için de Minecraft'ı yargılayamazsınız.

‘KIŞIYE ÖZEL SOFT BIR OYUN'

Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı Önder Kaplan: Kişiye özel, soft bir oyun. Kişi, aklındaki senaryoyu oyuna yansıtıyor. Oyun, kişinin kafasındaki senaryoyla şekillendiriliyor ve ilerliyor. Diğer oyunlara göre daha az şiddet içeriyor. Türkiye'de yasaklı bir oyun değil.

    :

    :

    :

    :

    "Bakanlık o oyunu incelemeye aldı" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ